Translate

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οι άγνωστοι γείτονές μας - Ζώα, έντομα και φυτά κάτω από την... μύτη μας










ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 12 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ ΣΤΙΣ 5/10/2013


ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημήτρης Πουρσανίδης, Υποψήφιος διδάκτορας Θαλάσσιας Οικολογίας/Χαρτογράφος/Φωτογράφος Άγριας Φύσης 


Το καλοκαίρι ακόμα καλά κρατεί, αν και το φθινόπωρο έχει κάνει ήδη τα πρώτα σημάδια του. Τα τζιτζίκια ακόμα καλούν για το ταίρι τους και ίσως είναι τα μόνα ζωα, τα μόνα έντομα που κάνουν την παρουσία τους έντονη και ίσως τα μόνα που παρατηρούμε. Αλλά πόσους γείτονες απο το ζωικό και φυτικό βασίλειο έχουμε που ζουν δίπλα μας ή και αναμεσά μας κατα την διάρκεια του έτους; 

Ζώα και φυτά υπάρχουν πάντα τριγύρω μας, αλλά είτε οι καθημερινοί ρυθμοί είτε η ικανότητα τους να κρύβονται, τα κάνουν «αόρατα» στα ματια μας. Ένας τρόπος να τα «δούμε» είναι να παρατηρούμε προσεχτικά στον δρόμο για να εντοπίσουμε μικρά φυτά που αναπτύσονται με μεγάλη επιτυχία στο δύσκολο και πολλές φορές ακραίο περιβάλλον ...  του δρόμου και του πεζοδρομίου! Άλλος τρόπος είναι να βγούμε βόλτα το βράδυ μόλις σουρουπώσει και με την βοήθεια ενός φακού να δούμε όλα τα μικρά αλλά και μεγάλα ζώα που ξεμιτίζουν για να αναζητήσουν τροφή. 

Σαμιαμίθια που σκαρφαλώνουν στους τοιχους, βατραχάκια ξεμυτίζουν για να αναζητήσουν τροφή, νυχτοπεταλούδες ξεκινάνε τον ξέφρενο νυχτερινό χορό για να αναζητήσουν ταίρι. Ένας άλλος τρόπος είναι, μόλια εντοπίσουμε τον γειτονά μας, να τον φωτογραφήσουμε στην θέση του με μία τεχνική που θα αναδειξει την ομορφία του, θα μας κάνει να τα δούμε με μία άλλη ματιά αλλά και ίσως για μερικά απο τα ζώα, να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε καποιες φοβίες.

Οι «γείτονες» μας ζούν στα μικρά παρτέρια και στις γλάστρες που έχουμε στην αυλή, στο πράσινο μας μπαλκόνι ή ακόμα και στην ταράτσα. Κάποιοι απο αυτούς ζουν στο πεζοδρόμιο, εκεί στο κενό πλακάκι που έχει φυτευθεί ένα δένδρο, μια νερατζιά. Άλλα πάλι ζούν σε εγκαταλελειμένα σπίτια, σε αποθήκες, σε κλιμακοστάσια, σε παρατημένα οικόπεδα μέσα στον αστικό ιστό και σε πράσινες πλατείες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δίκτυο περιοχών που διατηρούν ζωντανή την βιοποικιλότητα στην πόλη.

Πρίν απο 4 χρόνια ξεκίνησε ένα διεθνές φωτογραφικό project (www.meetyourneighbours.com) που ως σκοπό έχει με την χρήση της φωτογραφίας την ανάδειξη των γειτόνων μας, τόσο του ζωικού αλλά και του φυτικού βασιλείου. 

Mε την χρήση ενός λευκού πλάστικού ως φόντο και την χρήση 2 φλάς για τον φωτισμό του φυτού/ζώου αναδεικνύονται λεπτομέρειες που ούτε έχουμε φανταστει. Βέβαια, απαράβατος κανόνας για την φωτογράφηση αυτή είναι πως τα ζώα και τα φυτά φωτογραφίζονται στην θέση τους. Κανένα φυτό δεν κόβεται και κανένα ζώο δεν μεταφέρεται σε κλειστό χώρο /στούντιο για να φωτογραφηθεί. Όλα γίνονται εκεί που βρήκαμε τον γείτονά μας.


Ώρα λοιπόν να αναζητήσουμε τους δικούς μας γείτονες, αυτούς τους μικρους και πολίτιμους που ζουν γύρω μας αλλά πάντα, σχεδόν πάντα θα τους παραβλέψουμε στο βιαστικό περασμά μας. Αναρωτηθήκατε, πόσα ζώα και φυτά υπάρχουν και αναπτύσονται στον Εθνικό κήπο ή στον βράχο της Ακρόπολης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.