Translate

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού για το πλοίο του… Ήλιου


Μόλις 22 ημέρες χρειάστηκε το Planet Solar για να διασχίσει τον Ατλαντικό, χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια για την πρόωσή του. Το πρωτότυπο σκάφος του πανεπιστημίου της Γενεύης, το οποίο ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έφτασε στη Βρετανία, πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων κατά τον διάπλου του ωκεανού και η επιτυχία του ταξιδιού ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη παρόμοιων σκαφών, ακόμα και για εμπορικούς πλόες. Αντίστοιχα, ένα ιστιοφόρο παρόμοιου μεγέθους χρειάζεται τουλάχιστον 35 ημέρες για να ολοκληρώσει ένα αντίστοιχο ταξίδι, υπό την προϋπόθεση ότι οι άνεμοι είναι ούριοι.

Το… ηλιόπλοιο έχει μήκος 35 και πλάτος 23 μέτρα και διαθέτει 512 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών στην επιφάνειά του, οι οποίοι παράγουν 480 κιλοβάτ ηλεκτρικού τη μέρα και φορτίζουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου για τη λειτουργία των μηχανών του. Σε περίπτωση θαλασσοταραχής οι συλλέκτες αναδιπλώνονται αυτόματα, έτσι ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το σκάφος. Το Planet Solar είναι εντελώς αθόρυβο και δε χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα. Ακόμα και αν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη λόγω κλιματολογικών συνθηκών, οι συσσωρευτές του επιτρέπουν να διατηρήσει ενεργειακή αυτονομία με μειωμένη ταχύτητα για 48 ώρες.

Με μέγιστη ταχύτητα τους 14 κόμβους και εννιαμελές πλήρωμα, το Planet Solar είναι ένα από τα θαύματα της σύγχρονης μηχανικής. Εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τη μελέτη του Ρεύματος του Κόλπου και των επιπτώσεών του τόσο στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι επιστήμονες κατάφεραν  να αποκομίσουν πολύτιμα δεδομένα που θα φωτίσουν τα μυστικά του Γκαλφ Στριμ. «Δοκιμάσαμε σε πραγματικές συνθήκες μια σειρά οργάνων που κατασκευάσαμε ειδικά γι αυτό το ταξίδι», σημείωσε ο καθηγητής Μάρτιν Μπένιστον του πανεπιστημίου της Γενεύης και συμπλήρωσε: «Είμαστε πλέον έτοιμοι να επεξεργαστούμε αυτά τα δεδομένα, αλλά παράλληλα δώσαμε και ένα ισχυρό μήνυμα για τις δυνατότητες που παρέχει η ηλιακή ενέργεια, ακόμα και για υπερατλαντικά ταξίδια».

ΒΟΧ
ΜΗΚΟΣ 35 ΜΕΤΡΑ
ΠΛΑΤΟΣ 23 ΜΕΤΡΑ
512 ΤΕΤ. ΜΕΤΡΑ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
14 ΚΟΜΒΟΙ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
22 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΣΕ Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.