Translate

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Στην κορυφή Νεραϊδοράχη του Χελμού - Ατελείωτα άστρα


ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΕΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 7 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ

Μεσημέρι Ιουνίου στην Αθήνα...η ζέστη αποπνικτική. Το θερμόμετρο στο αυτοκίνητο δείχνει ήδη 37 βαθμούς...πολύ σύντομα όμως θα βρισκόμαστε σε ένα μέρος “μαγικό”. 

Κορυφή Νεραϊδοράχη του όρους Χελμού, πάνω από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Προορισμός που ελπίζουμε να μας φέρει μια ανάσα από τα άστρα...

Το σημείο αυτό επιλέχθηκε από το Αστεροσκοπέιο Αθηνων για να τοποθετήσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο σε μέγεθος σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Αρίσταρχο προς τιμή του αρχαίου μαθηματικού και αστρονόμου, του πρώτου που τοποθέτησε τον ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος και την γη να περιστρέφεται γύρω του. 

Η συγκεκριμένη τοποθεσία επελέγει καθώς είναι από τα σκοτεινότερα σημεία της Ευρώπης, η φωτορύπανση από τις μεγάλες πόλεις είναι η μικρότερη δυνατή καθώς αυτές βρίσκονται κρυμένες πίσω από βουνά, η ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό 365 μέρες τον χρόνο και λόγω του υψομέτρου (2340μ) το τηλεσκόπιο βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα τις περισσότερες μέρες του χρόνου.


Οι τελευταίες ετοιμασίες ολοκληρώθηκαν και είμαστε έτοιμοι...Το θέαμα είναι μοναδικό, οι εικόνες είναι “έξω” από αυτόν τον κόσμο. Άστρα, ατελείωτα άστρα, άλλα πιο φωτεινά άλλα πιο αχνά και στο κέντρο ο Γαλαξίας να περιδιαβαίνει τον νυχτερινό ουρανό. 

Με την νύχτα να έχει φτάσει σχεδόν στο μέσο της, έκανε την εμφάνιση της και η Σελήνη σε ένα μοναδικό αποτύπωμα λάμψης...και στην συνέχεια η ομίχλη που ήρθε και σκέπασε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα πάντα...σαν να μας έλεγε “μέχρι εδώ, αρκετά είδατε...”.Και μετά αναμονή, αναμονή να έρθει το πρωϊ να διαλυθεί η ομίχλη για να μπορέσουμε σιγά σιγά να κατέβουμε...για να ζεσταθούμε λίγο, το θερμόμετρο στο αυτοκίνητο δείχνει 4 βαθμούς...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΕΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.