Translate

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τα δελφίνια έχουν… ονοματεπώνυμο



Τα δελφίνια έχουν… ονοματεπώνυμο και επικοινωνούν μεταξύ τους με χαρακτηριστικούς ήχους, που θυμίζουν σφύριγμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους στη Σκοτία, οι οποίοι ηχογράφησαν δελφίνια και στη συνέχεια τα έβαλαν να ακούσουν τους ήχους. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα δελφίνια «απαντούσαν» στο όνομά τους, τον ήχο δηλαδή που αποτελούσε την ηχητική τους «ταυτότητα». «Εδώ και πολύ καιρό υποπτευόμασταν ότι τα πανέξυπνα αυτά θαλάσσια θηλαστικά διαθέτουν έναν εξελιγμένο κώδικα επικοινωνίας. Με το πείραμα που κάναμε στα ανοιχτά της Σκοτίας, διαπιστώσαμε ότι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, αλλά και να απαντούν στους ήχους του κάθε μέλους της οικογένειάς τους», σημείωσε ο καθηγητής Βίνσεντ Γιάνικ, που ηγήθηκε της έρευνας.

Ο λόγος για τον οποίο τα δελφίνια εξελίχθηκαν ώστε να «συνομιλούν» μεταξύ τους με συγκεκριμένους ήχους και ονόματα είναι επειδή ζουν σε ένα περιβάλλον που απαιτεί και άλλες μορφές επικοινωνίας, εκτός από την οπτική επαφή. Τα σφυρίγματα των δελφινιών ακούγονται σε απόσταση ως και 20 χιλιόμετρα, ανάλογα με το βάθος της θάλασσας, αλλά και τη συχνότητα του ήχου. Κάθε δελφίνι έχει ένα ξεχωριστό ήχο, το οποίο λειτουργεί ως «ταυτότητα» και έτσι τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού είναι σε θέση να γνωρίζουν τη θέση του, ακόμα και αν έχει απομακρυνθεί από τα υπόλοιπα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, καταδεικνύει όχι μόνο τη σύνθετη κοινωνική ζωή των δελφινιών, αλλά πολύ περισσότερο ότι είναι το μόνο είδος, εκτός του ανθρώπου, που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το όνομά του, αλλά και εκείνα των συγγενών και άλλων μελών του κοπαδιού του.


ΠΗΓΗ: Proceedings of the National Academy of Sciences

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.