Translate

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Όπλο DNA κατά των διαδηλωτών


Έρχεται από το μέλλον, ήδη όμως δοκιμάζεται από τη βρετανική αστυνομία και αν περάσει με επιτυχία τους ελέγχους αξιοπιστίας και ασφαλείας, σύντομα θα το δούμε να χρησιμοποιείται ευρέως σε διαδηλώσεις και άλλα περιστατικά που απαιτούν τη δυναμική παρέμβασή της, με στόχο το «μαρκάρισμα» των υπόπτων για την ευκολότερη σύλληψή τους, ακόμα και εβδομάδες μετά την παράνομη πράξη τους. Πρόκειται για το «όπλο DNA», ένα πυροβόλο που εκτοξεύει σφαιρίδια, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη χρωματοσφαίριση, όπως είναι γνωστό το Paintball. Η διαφορά όμως είναι ότι τα σφαιρίδια δεν περιέχουν χρώμα, αλλά ένα διαφανές υγρό, το οποίο διαθέτει μια μοναδική συνθετική ταυτότητα DNA που διαπερνά τα ρούχα και εμποτίζει το δέρμα εκείνου που δέχθηκε τη βολή.


Η ουσία αυτή, η οποία δεν αφήνει κανένα ορατό ίχνος, δεν αφαιρείται ούτε με το πλύσιμο, ούτε καλύπτεται από άλλα χημικά, όπως τα αρώματα και παραμένει στο σώμα, ακόμα και για τέσσερις εβδομάδες μετά τη βολή. Στη συνέχεια, η ταυτοποίηση του ατόμου που εκδήλωσε παραβατική συμπεριφορά μπορεί να γίνει με την εξ αποστάσεως «σάρωση» του σώματός του, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της «ταυτότητας DNA», όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέπτυξε το όπλο αυτό.

«Με βεληνεκές που αγγίζει τα 40 μέτρα, οι αστυνομικοί θα μπορούν να «μαρκάρουν» τους πρωταίτιους των επεισοδίων, να τους ταυτοποιούν και να τους συλλαμβάνουν στη συνέχεια, χωρίς να χρειάζεται η φυσική εμπλοκή τους με τον ύποπτο», αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρείας Selectamark, Άντριου Νάιτς και συμπληρώνει: «Εκτός του ότι είναι εντελώς ακίνδυνο, αφού ούτε τραυματίζει, ούτε αφήνει εμφανές σημάδι, ο ρόλος του είναι επίσης αποτρεπτικός, καθώς το έντονο πορτοκαλί χρώμα του όπλου θα αποθαρρύνει τους διαδηλωτές να εκδηλώσουν βίαια συμπεριφορά αφού θα γνωρίζουν ότι θα μπορέσουν να εντοπιστούν στη συνέχεια με την εξ απόστασης υπέρυθρη σάρωση».


Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι η ουσία αυτή μπορεί να ανιχνευθεί και από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έτσι ώστε να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το επίπεδο ασφαλείας στην ταυτοποίηση υπόπτων. Παρόμοια τεχνολογία ήδη χρησιμοποιείται ευρύτατα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της επικόλλησής της σε σπίτια και κινητά είδη σε πόλη της Βρετανίας, με παράλληλη δημοσιοποίηση των ιδιοτήτων της, η οποία συντέλεσε στη μείωση των κλοπών και των διαρρήξεων σε απόλυτο βαθμό. Μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα πρόχειρου φαγητού ψέκασε πρόσφατα με το «συνθετικό DNA» 700 καταστήματά της, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο ελάχιστο οι κλοπές από αυτά.

Δε λείπουν πάντως οι έντονες επιφυλάξεις από οργανισμούς προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στη Βρετανία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα του «όπλου DNA», τίποτα δε διασφαλίζει ότι δεν καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: «Καταρχήν δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο αστυνομικός που θα το χρησιμοποιήσει θα πετύχει πράγματι εκείνον που σκοπεύει, δεδομένου και του ιδιαίτερου περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να δράσει. Κατά δεύτερον, ίσως οδηγήσει και στην ποινικοποίηση του δικαιώματος στη δημόσια εκδήλωση της διαφωνίας μας, των διαδηλώσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων», σημειώνει ο Μάικ Φίσερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης για τα Ατομικά Δικαιώματα. Δυνάμεις ασφαλείας πάντως στη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν ήδη υιοθετήσει το σύστημα «γενετικού μαρκαρίσματος», χωρίς όμως να έχουν ακόμα προχωρήσει στη χρήση του «όπλου DNA».


Πως λειτουργεί
Κάθε σφαιρίδιο διαθέτει μια μοναδική συνθετική ταυτότητα DNA, η οποία δεν αλλοιώνεται και δεν είναι δυνατόν να αντιγραφεί. Η «ψηφιακή υπογραφή» του μπορεί να εντοπιστεί μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας και ο αστυνομικός που λαμβάνει το όπλο έχει συγκεκριμένα «στοιχεία ταυτότητας» των σφαιριδίων, τα οποία μπορούν να αντιστοιχηθούν με ηλεκτρονική βάση δεδομένων που επιτρέπουν την άμεση ταυτοποίηση του υπόπτου, εφόσον υποβληθεί σε έλεγχο ακόμα και εξ αποστάσεως. Η εταιρεία χρησιμοποιεί παρόμοιο σύστημα «συνθετικής γενετικής σήμανσης» εδώ και αρκετά χρόνια για την προστασία ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, ενώ θεωρείται τεχνολογία που θα τύχει ευρύτατων εφαρμογών μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.