Translate

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τα πάχη μου, τα κάλλη μου: Η ζωή μάς θέλει τροφαντούς!



Λίγα παραπάνω κιλά από το κανονικό, εκτός από… καμπύλες, προσφέρουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), μελετώντας και συγκρίνοντας τα δεδομένα από 90 περίπου έρευνες για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν σε δείγμα περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CDC, οι ελαφρά υπέρβαροι αντιμετωπίζουν μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, τόσο σε σύγκριση με τους παχύσαρκους, όσο και με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι παχύσαρκοι έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κανονικό βάρος, αλλά η… έκπληξη έρχεται από τους ελαφρά υπέρβαρους, οι οποίοι παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες αιφνίδιου ή πρόωρου θανάτου ακόμα και ως 6% συγκριτικά με εκείνους που προσέχουν τη… ζυγαριά τους μέχρι γραμμαρίου.

Δείκτης Μάζας Σώματος
Η συγκριτική μελέτη των προηγούμενων ερευνών συσχέτισε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με τη θνησιμότητα και κατέδειξε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων. Φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρείται όταν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5 και 25. Υπέρβαρος είναι κάποιος, όταν ο δείκτης είναι μεταξύ 25 έως 30, παχύσαρκος όταν ξεπερνά το 30, ενώ δείκτης που ξεπερνά το 35 δείχνει νοσογόνο παχυσαρκία.

Τα αίτια
Οι ερευνητές θεωρούν ως πιθανή αιτία την μεταβολική δράση του αυξημένου ποσοστού λίπους, το οποίο δρα προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δε γνωρίζουν ακόμα τα συγκεκριμένα βιολογικά «μυστικά» που θα αιτιολογούσαν πλήρως τα ευρήματα της έρευνας. Πιθανολογείται πάντως ότι το «απόθεμα» μικρής ποσότητας λίπους λειτουργεί ως «καύσιμο έκτακτης ανάγκης» για τον ανθρώπινο οργανισμό σε περίπτωση ασθένειας. Η έρευνα αυτή πάντως δε θα πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για όσους δεν προσέχουν τις διατροφικές τους συνήθειες, προειδοποιούν οι συντάκτες της, καθώς η αύξηση του πάχους πολλαπλασιάζει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, συνεπώς τα… έξτρα κιλά επιδεινώνουν και το προφίλ της υγείας.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2)
Για παράδειγμα: Άτομο με ύψος 1,76 μέτρα και βάρος 67 κιλά έχει ΔΜΣ=67/(1,76*1,76)=21,63

ΒΟΧ Μύθος ότι «το τσιγάρο χαλαρώνει»
Ένας ακόμα ευρέως διαδεδομένος μύθος καταρρίπτεται, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, καθώς το τσιγάρο δε χαλαρώνει. Αντίθετα η διακοπή του καπνίσματος εκτός από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία, προσφέρει και λιγότερο… άγχος στην καθημερινότητα των πρώην καπνιστών.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που ακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας. Οι ειδικοί διαπίστωσαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα άγχους σε όσους είχαν διακόψει το τσιγάρο μετά από έξι μήνες θεραπείας, ενώ η μείωση του στρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων είχαν έντονο άγχος και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, σε σχέση με όσους κάπνιζαν απλώς από ευχαρίστηση.
 
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό αντίβαρο στο άγχος, είναι αυτοί που συνήθως ανάβουν ένα τσιγάρο μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι. «Μέχρι σήμερα κοινή πεποίθηση ήταν ότι το τσιγάρο μας απαλλάσσει από το άγχος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί έκρηξη άγχους και αυτό οφείλεται στην εξάρτηση που προκαλεί στον οργανισμό η νικοτίνη», σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.