Translate

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κιβωτός του Νώε ο πλανήτης μας



Η Γη είναι μια ζωντανή Κιβωτός του Νώε, καθώς πρόσφατη έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του μεγέθους της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας δίνοντας μια σχετικά ακριβή εκτίμηση για τον αριθμό των έμβιων όντων που έχουν το ίδιο «σπίτι» με τον άνθρωπο. 

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι από τα τουλάχιστον 8,7 εκατομμύρια είδη, με περιθώριο σφάλματος 1,3 εκατομμύρια, 6,5 εκατομμύρια ζουν στην επιφάνεια και 2,2 εκατομμύρια στους ωκεανούς της Γης, χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται σε αυτά μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο πλανήτης μας φιλοξενεί 7,7 εκατομμύρια είδη ζώων, 298 χιλιάδες είδη φυτών, 611 χιλιάδες είδη μυκήτων, όπως τα μανιτάρια, περίπου 36 χιλιάδες μονοκύτταροι οργανισμοί και 27,5 χιλιάδες χρώμιστα, όπως τα θαλάσσια φύκη.

Μόλις το 14% όσων ζουν στη ξηρά και το 9% των θαλάσσιων οργανισμών έχει ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα και το τιτάνιο έργο της πλήρους αποκωδικοποίησης θα διαρκούσε πάνω από μια χιλιετία με τους σημερινούς ρυθμούς. 

Πρώτος ο Σουηδός φυσιοδίφης Κάρολος Λινναίος το 18ο αιώνα έθεσε τις βασικές αρχές της ταξινόμησης των ειδών και από τότε περίπου 1,2 εκατομμύρια έχουν αναγνωριστεί, καθώς περίπου 6.000 έως 15.000 νέα είδη ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Το ερώτημα της αποτίμησης του όγκου της Ζωής στον πλανήτη μας απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και αιώνες. Καμία μέθοδος όμως μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να «ακτινογραφήσει» με ακρίβεια τον πλούτο της, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 3 μέχρι 100 εκατομμύρια είδη. 

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Καμίλο Μόρα με μέλη του πανεπιστημίου της Χαβάης των ΗΠΑ και του Νταλάουζι του Καναδά μελέτησε τα πρότυπα κατηγοριοποίησης των γνωστών ειδών και με βάση αυτά προχώρησε στην επέκτασή τους σε λιγότερο μελετημένες συνομοταξίες και είδη.

Η σημασία της έρευνας είναι μεγάλη, καθώς άγνωστα μέχρι στιγμής είδη μπορεί να προσφέρουν λύσεις στον τομέα της Υγείας, των καλλιεργειών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι μόνο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών ήταν πολλαπλάσιος εκείνου που καταγράφηκε σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, με βάση τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, πολλά από τα είδη θα μείνουν για πάντα άγνωστα, πριν προλάβουν οι επιστήμονες να τα κατηγοριοποιήσουν. 

«Το συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για το φυσικό κόσμο» σημείωσε στο BBC ο Δρ. Τίτενσορ που συμμετείχε στην ομάδα και συμπλήρωσε: «Ο κίνδυνος να χαθούν κάποια είδη πριν μάθουμε κάτι γι αυτά είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ειδών που συλλέγονται από μεγάλα βάθη στους ωκεανούς είναι παντελώς άγνωστα, όπως αντίστοιχα στις ζούγκλες της Αφρικής ή της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν είδη φυτών που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για θεραπείες σε ανίατες ασθένειες, όπως έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι σήμερα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.