Translate

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αδιέξοδο ο μονόδρομος

Με την κρίση να πλήττει όλους τους συνέλληνες, πλην των γνωστών «Λακεδαιμονίων», είναι αναπόφευκτη η επικείμενη κατάρρευση όσων θεωρούσαμε μέχρι χθες δεδομένα και ο μονόδρομος που έχουμε πάρει, οδηγεί σε αδιέξοδο. Στα εργασιακά, τα κεκτημένα δεκαετιών συρρικνώνονται, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Στα οικονομικά, φήμες που διασπείρονται με την ταχύτητα του φωτός, έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση αλλά και την παγίωση ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας και φόβου, μια συνταγή που εγγυάται τα χειρότερα. Ας μην ξεχνάμε τις περικοπές μισθών, τις φοροεπιδρομές και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα στην αγορά να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και οι τιμές σε βασικά βιοτικά αγαθά να χτυπούν απανωτές αυξήσεις σε διάστημα λίγων ημερών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η διάθεση ανθρωποφαγίας που διακρίνει την κοινωνία μας. Τα ΜΜΕ ψάχνουν τους αποδιοπομπαίους τράγους, αυτούς που έφαγαν -και τρώνε- με χρυσά κουτάλια, η κοινή γνώμη διψάει για αίμα και περιμένει τα λαϊκά δικαστήρια. Η έννοια του «εμείς» όμως είναι άγνωστη στο προτεκτοράτο μας: Την ώρα που η χώρα βουλιάζει, κοινωνικές ομάδες στρέφονται εναντίον άλλων –δίκαια ή άδικα- αδιαφορώντας για το κοινό καλό. Αυτή η απουσία οποιασδήποτε μορφής συλλογικότητας όμως είναι και το πιο ανησυχητικό σημείο των καιρών μας.

Δε θα αργήσει η στιγμή που θα βιώσουμε μια γενικευμένη και τυφλή κοινωνική έκρηξη, από ανθρώπους που βλέπουν ότι η ζωή τους χειροτερεύει καθημερινά, από τους νέους που δεν έχουν καμιά ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, από τους οργισμένους και αηδιασμένους με όλους και με όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.