Translate

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πειραματόζωα

Έχουμε επιδοθεί σε ένα αέναο κυνήγι μαγισσών και ψάχνουμε τους υπαίτιους της κατάρρευσης της χώρας, ανάμεσα στους πολιτικούς –που εμείς ψηφίσαμε- οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ωραία λογική και βολική διαδικασία. Το ίδιο άλλωστε σκεπτικό λειτούργησε και την επαύριο της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν για τη συμφορά που μας βρήκε στήσαμε στον τοίχο τους «Έξι» και… καθαρίσαμε.

Τόσο απλά; Ναι, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε.

Όμως, η κρίση δεν περιορίζεται στην πτώχευση του κράτους, αλλά έχει πολλές ακόμα εκφάνσεις: Κρίση αξιών, κρίση του συστήματος, κρίση των θεσμών, αίσθηση ατιμωρησίας και πλήρης απουσία αίσθησης συλλογικότητας.

Σε ένα κλίμα κατάρρευσης των πάντων, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση να δείχνουμε τους «άλλους»: Οι «άλλοι» φταίνε για την κατάντια μας, οι «άλλοι» τα τσεπώσανε, οι «άλλοι» είναι τα λαμόγια, οι «άλλοι» θέλουν το κακό μας. Εμείς; Κύριοι και θύματα της περίστασης.

Δυστυχώς, δε θέλουμε να δούμε αν και που έφταιξε ο καθένας από εμάς: Ο δημοσιογράφος που παραπλανά την κοινή γνώμη, ο πολιτικός που κλέβει, ή απλά είναι ανίκανος να κυβερνήσει, ακόμα και ο ανώνυμος πολίτης που περιμένει το ρουσφέτι, ή κάνει τα στραβά μάτια στην ανομία, επειδή κάτι θα κερδίσει και εκείνος.

Διολισθαίναμε για χρόνια σε ένα βούρκο απάθειας, όπου το μόνο που μας ένοιαζε ήταν η καλοπέρασή μας. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι γίναμε πειραματόζωα στο προτεκτοράτο του ΔΝΤ, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι βίαιες αναταράξεις της κοινωνίας μας μόλις τώρα αρχίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.