Translate

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τα μυστικά των πνιγμένων υποβρύχιων καταδρομέων των ΗΠΑ στη "σούπερ λίμνη"


Αποτελεί το πεδίο εκπαίδευσης των υποβρύχιων καταδρομέων των ΗΠΑ και "ευθύνεται" για αλλεπάλληλα καταδυτικά ατυχήματα που καταδεικνύουν ότι τα επίπεδα ασφαλείας και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς, μετά από δύο ακόμα πνιγμένους βατραχάνθρωπους, τους τελευταίους σε μια σειρά ατυχημάτων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς δύτες.

Πρόκειται για τη "σούπερ λίμνη" ή "super pond" όπως αποκαλείται, μια τεχνητή λίμνη σε σχήμα πηγαδιού βάθους 50 περίπου μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκειμένου να χρησιμεύσει ως εκπαιδευτικό κέντρο όλων των βατραχανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Βρίσκεται κοντά στη Βαλτιμόρη και πλέον παραμένει κλειστή μέχρι νεωτέρας, έως ότου διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο εκπαιδευόμενοι δύτες καταδύθηκαν με μονές μπουκάλες (!) και στολές υγρού τύπου (!!) σε θολά νερά (!!!) με ορατότητα που δεν ξεπερνούσε το μισό μέτρο (!!!!) και θερμοκρασία νερού κάτω από τους 10 βαθμούς (!!!!!). 

Το προδιαγεγραμμένο ατύχημα ήταν θέμα χρόνου: Οι δύο βατραχάνθρωποι βρέθηκαν παγιδευμένοι στο βυθό και η ομάδα επιφανείας το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να καταγράψει τη ροή των φυσαλίδων προς την επιφάνεια και τη ξαφνική διακοπή τους που σήμαινε ένα μόνο πράγμα: Οι δύτες έμειναν από αέρα και πνίγηκαν.

Σύντομα ξεκίνησαν οι έρευνες και η διοίκηση της μονάδας αποπέμφθηκε, μαζί με τους υπεύθυνους της εκπαίδευσης. Αυτές τις μέρες ξεκινούν τα ναυτοδικεία και τα στρατοδικεία, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι αστοχίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Οι πρώτες αποκαλύψεις ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας: Οι βατραχάνθρωποι εκπαιδεύονται έτσι ώστε να επιδεικνύουν πλήρη περιφρόνηση για τους κανονισμούς ασφαλείας που τηρεί σχολαστικά ακόμα και ένας ερασιτέχνης αυτοδύτης, ενώ η "κουλτούρα" του στρατού και του ναυτικού των ΗΠΑ επιβάλλει στους εκπαιδευόμενους να εκτελούν παράτολμες καταδύσεις χωρίς τα παραμικρά εχέγγυα ασφαλείας, ή όπως είχε γράψει σε αναφορά του ο αποπεμφθείς διοικητής "Ο βατραχάνθρωπος δε λέει ποτέ ότι δε μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του. Δεν υπάρχει το όχι στο λεξιλόγιό του". Οι δύο τελευταίοι πνιγμένοι μπορούν να το πιστοποιήσουν: Αν και μπορούσαν να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν την κατάδυση, δεδομένων των συνθηκών και του ακατάλληλου εξοπλισμού, θεώρησαν ότι αν αρνούνταν θα είχε αρνητικές συνέπειες για την καριέρα τους. Και το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Διαβάστε στη Washington Post το πολύ ενδιαφέρον θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.