Translate

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το βουνό αποκαλύπτει τους νεκρούς του "Λευκού Πολέμου" 100 χρόνια αργότερα


Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα που έρχονται στο φως, λόγω της τήξης των αιώνιων πάγων στις ιταλικές Άλπεις, στα σύνορα με την Αυστρία.

Πεδίο σφοδρών μαχών κατά τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των Ιταλών και της Αυστροουγγρικής (τότε) αυτοκρατορίας, οι ιταλικές Άλπεις έκρυβαν για δεκαετίες τα μακάβρια μυστικά τους, μεταξύ των οποίων στρατιώτες που θάφτηκαν ζωντανοί ή νεκροί στο χιόνι,  όπλα, εφημερίδες, προσωπικά τους αντικείμενα, όπως επιστολές και ποιήματα, ακόμα και χαρακώματα σκαμμένα στον πάγο που παρέμεναν χαμένα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.


Η Κλιματική Αλλαγή έχει προκαλέσει ραγδαία υποχώρηση των παγετώνων στις Ιταλικές Άλπεις και έτσι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι, αλλά και ανύποπτοι ορειβάτες αντικρύζουν μακάβρια ενθυμήματα του βίαιου παρελθόντος της περιοχής. Μεταξύ άλλων, βρήκαν και τα μουμιοποιημένα πτώματα δύο Αυστριακών στρατιωτών ηλικίας 17 και 18 ετών, με τα ξανθά μαλλιά τους να είναι ακόμα άθικτα, οι οποίοι θάφτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους συντρόφους τους.


Ο χειρότερος εχθρός και των δύο στρατών ήταν οι καιρικές συνθήκες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν ακόμα και στους -30 βαθμούς, τις χιονοθύελλες και την ελάχιστη ορατότητα να βασανίζουν τους στρατιώτες. 

Διαβάστε στον Ημερήσιο Τηλέγραφο την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.