Translate

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Παγόβουνο όσο η... Κεφαλονιά πλέει στην Ανταρκτική



Ένα παγόβουνο έκτασης 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μικρότερο δηλαδή από την Κεφαλονιά, αποκολλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από παγετώνα της Ανταρκτικής και πλέον αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή. Θυμίζοντας το μυθιστόρημα «το χαμένο νησί» του Μίτια Καραγάτση, το κολοσσιαίο παγόβουνο έχει αρχίσει την… περιπλάνησή του και για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά θα παρακολουθείται η πορεία του νυχθημερόν, έτσι ώστε να προβλεφθεί έγκαιρα αν και πότε θα μπει σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ρότες του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση Βρετανών ειδικών, θα αξιοποιήσει δεδομένα από δορυφόρους προκειμένου να χαρτογραφήσει με ακρίβεια την κατεύθυνσή του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα θαλάσσια ρεύματα και τις κλιματολογικές συνθήκες, όσο και τη διάρκεια «ζωής» του, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα χρόνο.

«Από τη στιγμή που η ρωγμή έγινε εμφανής από το Διάστημα, μέσα από τη δορυφορική παρακολούθηση του φαινομένου, σήμανε συναγερμός σε όλη την επιστημονική κοινότητα», σχολίασε στην ιστοσελίδα του BBC ο καθηγητής Γκραντ Μπιγκ, από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και συμπλήρωσε: «Επειδή τον Ιούλιο ήταν χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο, το παγόβουνο παρέμενε κολλημένο στον παγετώνα από τον οποίο “γεννήθηκε”. Τις τελευταίες ημέρες όμως διαπιστώσαμε ότι πλέον υπάρχει μια διαμπερής ρωγμή πλάτους έως και δύο χιλιομέτρων από το κύριο σώμα του παγετώνα, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζει πλέον η περιπλάνησή του στον Ωκεανό».

Το φαινόμενο αποκόλλησης παγόβουνων τέτοιου μεγέθους είναι μάλλον συνηθισμένο και συμβαίνει κατά μέσον όρο κάθε δύο χρόνια. Η Κλιματική Αλλαγή όμως επιταχύνει την τήξη των πάγων και η «παραγωγή» τέτοιων τεράστιων παγωμένων γιγάντων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας την έγκαιρη πρόβλεψη της περιπλάνησής τους απαραίτητη για την ασφαλή διέλευση ποντοπόρων πλοίων. Μια άλλη διάσταση των επιπτώσεων της σταδιακής τήξης παγόβουνων τέτοιου μεγέθους σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιγκ είναι ότι καθώς αποτελούνται από γλυκό νερό, το λιώσιμό τους αλλοιώνει τοπικά τη σύσταση του θαλασσινού νερού και προκαλεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που επηρεάζουν τόσο το μικροκλίμα της περιοχής, όσο και τα θαλάσσια ρεύματα, ακόμα και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. 

Ταχύτατη η οξίνιση των Ωκεανών
Με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια εξελίσσεται η οξίνιση των Ωκεανών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 500 ερευνητές παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 24 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα και αλλοιώνουν εκ βάθρων την ισορροπία της. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι και το 30% όλων των έμβιων όντων που απαντώνται στους Ωκεανούς θα εξαφανιστούν, με καταστρεπτικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα οστρακοειδή και τα κοράλια, τα οποία θα μειωθούν δραματικά ή ακόμα και θα εξαφανιστούν, προκαλώντας οικονομική ζημία ύψους τουλάχιστον 130 δις ετησίως στις σχετικές ανθρώπινες δραστηριότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.