Translate

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Το φοράς και... δροσίζεσαι


Κλιματιστικό… χειρός κατασκεύασαν φοιτητές του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία της επιδερμίδας και επιτρέπει στο χρήστη του να δροσίζεται χωρίς να… ζορίζεται. Η καινοτόμος εφεύρεση βασίζεται στο φαινόμενο κατά το οποίο στιγμιαίες εναλλαγές της θερμοκρασίας του δέρματός μας επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε αν κρυώνουμε ή αν ζεσταινόμαστε, όπως αναφέρει ο εκ των εφευρετών Μάικ Γκίμπσον: «Θελήσαμε να κατασκευάσουμε μια συσκευή, η οποία θα επιτρέπει στο χρήστη της να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του και κυρίως την αντίληψη περί κρύου ή ζέστης, όπως εκείνος το επιθυμεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μέσω ειδικών αισθητήρων θερμότητας, οι οποίοι καταγράφουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και εκείνη του περιβάλλοντος, το… κλιματιστικό χειρός θα στέλνει στιγμιαίους ηλεκτρικούς παλμούς που είτε θα μειώνουν, είτε θα αυξάνουν το… θερμοστάτη του σώματος του χρήστη κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου ανά δευτερόλεπτο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εκείνος που θα φοράει τη συσκευή θα είναι σε θέση να αισθάνεται άμεσα πιο δροσερά ή πιο ζεστά, καθώς το σώμα του θα έχει «ξεγελαστεί» από το εξωτερικό αυτό ερέθισμα.

Η συσκευή, η οποία θυμίζει ρολόι χειρός και τα εξαρτήματά της δεν κοστίζουν περισσότερο από 40 ευρώ, ονομάζεται wristify και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπληρώσει κάποιο από τα «έξυπνα» ρολόγια-υπολογιστές που ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών.

Με μπαταρία πολυμερών λιθίου, η αυτονομία του wristify διαρκεί οκτώ ώρες και στόχος είναι να αυξηθεί η χωρητικότητά της έτσι ώστε να εξασφαλίζεται 24ωρη λειτουργία χωρίς επαναφόρτιση.

Ένα παράπλευρο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, της συσκευής είναι ότι θα μειώσει το κόστος κλιματισμού γραφείων και ιδιωτικών κατοικιών, δεδομένου ότι ακόμα και η αύξηση ή η μείωση της θερμοκρασίας ενός εσωτερικού χώρου κατά ένα μόλις βαθμό Κελσίου σπαταλά 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μηνιαίως.

Οι φοιτητές κέρδισαν διαγωνισμό του πανεπιστημίου τους για επιστημονικές καινοτομίες χαμηλού κόστους και σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την εφεύρεσή τους σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών.
ΠΗΓΗ: ΜΙΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.