Translate

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν να κάνουν... delete στον Μπιλ Γκέιτς


Ένας «κρυφός» πόλεμος με άγνωστη προς το παρόν έκβαση μαίνεται αυτές τις ημέρες στα άδυτα της Microsoft, καθώς τρεις επενδυτές που κατέχουν άνω του 5% του χαρτοφυλακίου του κολοσσού της πληροφορικής απαίτησαν την… εκπαραθύρωση του Μπιλ Γκέιτς από την ηγεσία της Microsoft, της εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος με τον Πολ Άλεν πριν από 38 χρόνια. Οι επίδοξοι… σφετεριστές της εξουσίας του Γκέιτς θεωρούν πως η παρουσία του λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη της εταιρείας και η επιρροή που ασκεί στο Διοικητικό Συμβούλιό της είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με τις μετοχές που διαθέτει.

Ο 58χρονος αμερικανός, ο οποίος πλέον κατέχει μόλις το 4,5% των μετοχών της εταιρείας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου για το 2013, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 72,7 δις δολάρια (53,5 δις ευρώ περίπου). Αν και έχει αφοσιωθεί με τη σύζυγό του Μελίντα στη διοίκηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος που έχει συστήσει, έχοντας ήδη διαθέσει 28 δις δολάρια για αγαθοεργίες, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δωρίσει το 95% της περιουσίας του στον οργανισμό που φέρει το όνομα της συζύγου και το δικό του, ο ρόλος του ωστόσο στη διοίκηση της Microsoft παραμένει σημαντικός. Εκείνος ήταν που διάλεξε το διάδοχό του Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2000, ενώ μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του πριν από ένα μήνα, ο Γκέιτς φημολογείται ότι επιδιώκει να επιβάλλει άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η είδηση πάντως της εξώθησης σε αποχώρηση του Γκέιτς έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από άλλα επενδυτικά σχήματα που έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια στη Microsoft, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 277 δις δολάρια (204 δις ευρώ περίπου) και τα καθαρά της κέρδη το 2012 ξεπέρασαν τα 22 δις. Ο Τοντ Λόουενστιν, επικεφαλής του fund HighMark Capital με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, η παλιά φρουρά πρέπει να δώσει τη θέση της σε νέο αίμα που θα είναι σε θέση να χαράξει μια στρατηγική που θα είναι προσαρμοσμένη στο μέλλον της εταιρείας». Από την άλλη πλευρά, η Κιμ Κάφι Φόρεστ της Fort Pitt Capital Group θεωρεί πως «η σκέψη και μόνο του εξαναγκασμού σε αποχώρηση του Γκέιτς θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη Microsoft και θα προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς σε μια τόσο κρίσιμη φάση».

Ο Γκέιτς κατείχε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Microsoft το 1986 και μετά από συμφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ρευστοποιεί 80 εκατομμύρια μετοχές ετησίως. Μέχρι το 2018 εκτιμάται ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου θα έχει στα χέρια του μόλις μια μετοχή του κολοσσού της πληροφορικής, θέτοντας έτσι και τυπικά τέλος στη μετοχική του σχέση με το… «παιδί» του. Το αν θα πάρει και την άγουσα για τα… αποδυτήρια από το κέντρο αποφάσεων της Microsoft είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα. Παραμένει αναμφισβήτητο πάντως ότι χάρη σε εκείνον η εταιρεία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν και η έλευση των «έξυπνων» κινητών και των φορητών υπολογιστών έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις δραστηριότητές της, με την Apple και τη Samsung να θεωρούνται πλέον οι πρωτοπόροι στο χώρο.

Μπιλ Γκέιτς, μικρά μυστικά πίσω από ένα μεγάλο μυαλό
Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου με 72,7 δις δολάρια
Έχει διαθέσει για φιλανθρωπίες 28 δις δολάρια
Σκοπεύει να δωρίσει το 95% της περιουσίας του σε αγαθοεργίες
Το IQ του είναι 170
Αν ήταν κράτος, θα ήταν το 37ο πλουσιότερο παγκοσμίως
Όταν ήταν 17 ετών πούλησε στο σχολείο του το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για 4.200 δολάρια
Άρχισε τις σπουδές του στο Harvard το 1973, τις εγκατέλειψε το 1975 για να ιδρύσει τη Microsoft και επέστρεψε το 2007 για να πάρει το πτυχίο του.
Συνελήφθη το 1977 για τροχαίες παραβάσεις
Παντρεύτηκε τη Μελίντα την Πρωτοχρονιά του 1994 και έχουν 3 παιδιά (2 κορίτσια και ένα αγόρι)


Οι «σκιές» στο λαμπερό μύθο
Εκείνοι που τον γνωρίζουν προσωπικά τον χαρακτηρίζουν «απόμακρο», «κυνικό», «δεσποτικό», «ανταγωνιστικό» και «τελειομανή». Χαρακτηριστικά τα οποία αναμφίβολα συνέβαλλαν στο να οικοδομήσει την αυτοκρατορία του, την ίδια ώρα όμως τον απομάκρυναν από πολλούς στενούς του συνεργάτες. Χαρακτηριστικός είναι ο «αστικός μύθος» που κυκλοφορούσε στα γραφεία της εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο αν δεν έμενε ικανοποιημένος από τη δουλειά κάποιου συναδέλφου του, έλεγε πάντα «άστο, θα το κάνω εγώ, είναι η πιο ηλίθια πρόταση που έχω ακούσει ποτέ». Ο συγκεντρωτισμός και η καχυποψία, ακόμα και για τους στενότερους φίλους του, τον αποξένωσε ακόμα και μέσα στην εταιρεία του, με τον άλλοτε στενό του φίλο και συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν να σημειώνει στην αυτοβιογραφία του ότι «μπορούσε να γίνει σε μια στιγμή ο πιο απαίσιος άνθρωπος του πλανήτη», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «είναι λαμπρή διάνοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.