Translate

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η σφαγή των φαλαινών - χαραμάδα αισιοδοξίας







 *Tου Δημήτρη Ιμπραήμ, Συντονιστή Εκστρατειών Greenpeace, δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 3 του περιοδικού ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ, 3/8/2013

Κάπου ανάμεσα στην Ισλανδία και την Ιαπωνία, η πτεροφάλαινα είναι λίγο πιο ασφαλής. Τα θηλαστικό μήκους 27 μέτρων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την γαλάζια φάλαινα και συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Πτεροφάλαινες έχουν παρατηρηθεί και στα ελληνικά νερά, κυρίως στα νότια της Κρήτης και το Ιόνιο, αν και οι πληθυσμοί της στη Μεσόγειο δεν έχουν καταγραφεί συστηματικά. 

Η πτεροφάλαινα είναι ένα πλάσμα με μία ιδιαίτερη κομψότητα και μία σπάνια ομορφιά, το οποίο αναπαράγεται μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια. Με όλες τις απειλές που διατρέχει, δεν είναι να απορεί κανείς που οι πληθυσμοί του παγκοσμίως μειώνονται κάθε χρόνο.

Αυτό το καλοκαίρι είχαν μία απειλή παραπάνω. Τα καμάκια μίας και μόνο ισλανδικής εταιρίας. Αν και η Ισλανδία είναι μία χώρα που πλέον εναντιώνεται στην φαλαινοθηρία και οι Ισλανδοί δεν τρώνε το κρέας της, ο ιδιοκτήτης της ισλανδικής εταιρίας Hvalurαποφάσισε να πιάσει και να σφαγιάσει έως και 185 φάλαινες φέτος, οι οποίες σχεδιάζονται να καταλήξουν στα ιαπωνικά ψυγεία. Παραδόξως όμως ούτε στην Ιαπωνία πλέον το κρέας φάλαινας είναι τόσο δημοφιλές όσο παλιά, ενώ χρειάζεται να επιδοτηθεί από φορολογούμενους πολίτες για να παραμείνει επικερδές. Σήμερα το κρέας φάλαινας από την Ισλανδία φτάνει να καταλήξει σε σκυλοτροφές πολυτελείας στην Ιαπωνία!

Για να φτάσει όμως το κρέας φάλαινας στην Ιαπωνία, χρειάζεται να μεταφερθεί τεμαχισμένο σε κομμάτια μέσα σε φορτηγά πλοία που χρειάζονται ανεφοδιασμό σε μεγάλα λιμάνια. Κάπου εκεί αρχίζει η ιστορία.

Μετά από αλλεπάλληλες δυναμικές δράσεις της Greenpeaceστο λιμάνι του Αμβούργου, όπου είχε αράξει το φορτηγό πλοίο για ανεφοδιασμό συνέβησαν τα εξής θεαματικά:

-          Ο Υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας κάλεσε τους οργανισμούς λιμένων να μην υποδέχονται φορτία με κρέας φάλαινας σε εθελοντική βάση

-          Η εταιρία που μετέφερε το κρέας ανακάλεσε τη συμφωνία της να μεταφέρει το κρέας από το Αμβούργο στην Ιαπωνία

-          Η μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων στην Ισλανδία, αποφάσισε να σταματήσει οριστικά την μεταφορά κρέατος φάλαινας, ύστερα από μήνες εντατικής πολιτικής πίεσης

-          Η εταιρία στην οποία ανήκαν τα containersαποφάσισε να μην ξαναεμπλακούν στη μεταφορά κρέατος φάλαινας, με μία εξαίρεση: την επιστροφή αυτού του φορτίου στην Ισλανδία, το οποίο περιείχε το κρέας από 10 – 15 νεκρές φάλαινες

Οπότε μέσα σε λίγες μέρες (ή μάλλον μέσα σε λίγες ώρες) οι φάλαινες έγιναν λίγο πιο ασφαλείς. Υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι τα μεγαλοπρεπή αυτά θηλαστικά να διαφύγουν από κάθε κίνδυνο, αλλά τουλάχιστον για την ώρα μπορούμε να νιώθουμε λίγο καλύτερα γνωρίζοντας ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι πιο κοντά στο παρελθόν παρά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.