Translate

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τα δελφίνια έχουν μνήμη καλύτερη και από ελέφαντα



Τα δελφίνια, και όχι οι ελέφαντες, έχουν το καλύτερο μνημονικό του ζωικού βασιλείου, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα πανέξυπνα θηλαστικά είναι σε θέση να θυμηθούν τις «φωνές» των όμοιών τους για τουλάχιστον 20 χρόνια, κάτι το οποίο ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς ακόμα και ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν την αντίστοιχη δεξιότητα.

Κάθε δελφίνι έχει ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η «υπογραφή» του και δεν αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι ήχοι αυτοί είναι μοναδικοί και είναι πολύ πιο αξιόπιστοι για την αναγνώριση από την εξωτερική εμφάνιση. 


Έτσι, οι άνθρωποι, που συνήθως βασίζονται σε οπτικά ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν έναν παλιό γνωστό, είναι πολύ πιθανότερο να κάνουν λάθος, αφού η εξωτερική εμφάνιση αλλάζει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου!  «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να έχουν αναμνήσεις από το παρελθόν τους και να θυμούνται τους γνωστούς τους ανεξάρτητα από το φύλο τους ή το χρόνο που έχουν περάσει μαζί τους. 

Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η κοινωνική μνήμη, όπως ονομάζεται, μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον 20 χρόνια για μη ανθρώπινα είδη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Τζέισον Μπρακ, από το πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Για τις ανάγκες της μελέτης του, ο ειδικός από τις ΗΠΑ συγκέντρωσε τις ηχογραφήσεις 53 δελφινιών, που ζουν σε έξι διαφορετικά κέντρα θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ. Τα ζώα αυτά έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην αιχμαλωσία και κατά διαστήματα βρέθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις. 


Όταν ο επιστήμονας έπαιζε ηχογραφήσεις δελφινιών, που ήταν άγνωστα στα θηλαστικά, εκείνα δεν αντιδρούσαν καθόλου και μετά από λίγη ώρα βαριόντουσαν και αποχωρούσαν. Μόλις, όμως, άκουγαν το κάλεσμα ενός δελφινιού, που είχαν γνωρίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, έδειχναν αμέσως ενδιαφέρον, αναζητούσαν το παλιό τους σύντροφο και προσπαθούσαν να τον καλέσουν! 

Πηγή: University of Chicago

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.