Translate

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το smartphone καίει πιο πολύ από ένα ψυγείο!



Η ψηφιακή τεχνολογία, με τα κινητά τηλέφωνα να βρίσκονται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας που χρειαζόταν για τον ηλεκτροφωτισμό ολόκληρου του πλανήτη το 1985. Την ενεργοβόρα -και μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό- διάσταση της σύγχρονης τεχνολογίας αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένα «έξυπνο» κινητό, τύπου iPhone ή με λογισμικό Android, καταναλώνει 361 κιλοβατώρες ετησίως, όταν συγκριτικά ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α «καίει» μόλις 322.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία αξιοποίησε δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, η παγκόσμια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών σπαταλά 1500 τεραβατώρες ετησίως, το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ή όσο «καίνε» η Γερμανία και η Ιαπωνία μαζί σε ετήσια βάση. Ενδεικτικά, μια τεραβατώρα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός ολόκληρου χρόνου σε 90.000 νοικοκυριά.

«Αν και η ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση του κινητού μας είναι αμελητέα, οι άλλες δραστηριότητες, όπως η χρήση υπηρεσιών, η παρακολούθηση βίντεο, η διαρκής σύνδεση με το Διαδίκτυο μέσω των τηλεφώνων μας ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη τη σπατάλη ενέργειας» σημείωσε ο Μαρκ Μιλς, διευθύνων σύμβουλος της Digital Power Group, της εταιρείας που υλοποίησε την έρευνα. 

«Αυτό που προκύπτει από τη μελέτη μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών αγνοεί την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Για κάθε κέντρο δεδομένων που υποστηρίζει ένα δίκτυο τηλεφωνίας, ή τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, απαιτούνται γεννήτριες, τροφοδοτικά, κλιματιστικά και άλλα ενεργοβόρα συστήματα. Όλα αυτά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο, με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ασύρματων δικτύων αγγίζει το 69% παγκοσμίως», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το «αντίδοτο» σε αυτή την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τόσο η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα μεγάλα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν οι κολοσσοί της πληροφορικής, όσο και ο περιορισμός των ορυκτών καυσίμων για τη λειτουργία τους, τα οποία πάντως παραμένουν ευρέως διαδεδομένα σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα αλλά και το συντριπτικό ποσοστό του αναπτυσσόμενου κόσμου.


Χάκαρε το προφίλ του δημιουργού του facebook
Τα κενά ασφαλείας της ιστοσελίδας εξέθεσε με πρωτότυπο τρόπο ένας Ιρανός
«Συγγνώμη που καταπατώ την ιδιωτικότητά σου», έγραψε ένας χάκερ στο προφίλ του δημιουργού του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, «αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να δείξω τα κενά ασφαλείας της ιστοσελίδας στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών». Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο, ο Χαλίλ Σρετέχ, ιρανικής καταγωγής προγραμματιστής, κατέδειξε ότι το facebook, διαβόητο για τις ομιχλώδεις και ανεπαρκείς ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικότητας, δεν είναι σε θέση να προστατέψει ούτε το… αφεντικό του. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σρετέχ, τα κενά ασφαλείας στο facebook θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του facebook πάντως αρνήθηκαν να δώσουν το έπαθλο των 500 δολαρίων σε όποιον εντοπίζει κενά στο σύστημα, επειδή ο Σρετέχ «δεν ακολούθησε τη διαδικασία αναφοράς του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.