Translate

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αποκαλυπτήρια για την... καρδιά του internet


Την… καρδιά και το νευρικό σύστημα του Διαδικτύου αποκάλυψε η Google, δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα οκτώ κέντρα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων που διακινούνται καθημερινά από δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Έξι από αυτά βρίσκονται στις ΗΠΑ και δύο στην Ευρώπη, στη Φινλανδία και το Βέλγιο, ενώ είναι «στα σκαριά» η κατασκευή ακόμα τεσσάρων στο Χονγκ Κονγκ, τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Χιλιάδες χιλιόμετρα πολύχρωμων καλωδίων και σωληνώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες σκληροί δίσκοι με ύψος… πολυκατοικίας και servers που εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, συνθέτουν το παζλ της τεχνολογίας που μονοπωλεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη λειτουργία με τους κόκκινους σωλήνες να μεταφέρουν θερμό νερό και τους μπλε το νερό που ψύχει τις εγκαταστάσεις. Η εταιρεία δηλώνει πάντως υπερήφανη, καθώς το ενεργειακό αποτύπωμα των κολοσσιαίων εγκαταστάσεων είναι ασήμαντο, όπως αναφέρει η ίδια, εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και εκλύοντας σχεδόν μηδενικούς ρύπους. Οι υπάλληλοι μάλιστα της εταιρείας μετακινούνται μέσα στις τεράστιες εγκαταστάσεις με… ποδήλατα στα χρώματα –τι άλλο- της Google.

Τα data centers, όπως αποκαλούνται διεθνώς, ήταν μέχρι σήμερα άκρως απόρρητα και η Google διαφύλασσε ως κόρη οφθαλμού το… περιεχόμενό τους, έτσι ώστε να μην πέσουν θύματα κακόβουλης επίθεσης από χάκερς ή αντιγραφής από τον ανταγωνισμό. «Ελάχιστοι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Τώρα όμως όλοι μπορούν να δουν που… ζει το Διαδίκτυο» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 29 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεπέρασαν τα 17,5 δις. Με το 96% των εσόδων της Google να προέρχονται από διαφημίσεις, πολλοί την κατηγορούν ότι δεν προστατεύει επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της σιωπηρής αλλαγής της πολιτικής απορρήτου, η οποία πλέον επέτρεπε στην εταιρεία να επεξεργάζεται τις διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών, με στόχο να διευκολύνει τους διαφημιζόμενους να στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το κοινό που τους ενδιαφέρει.

ΒΟΧ
Από το Σεπτέμβριο του 1998, όταν οι ιδρυτές της Google ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ ξεκίνησαν την εταιρεία τους σε ένα ταπεινό… γκαράζ με ελάχιστα χρήματα, μέχρι τα σημερινά αχανή data centers των 100.000 τετραγωνικών μέτρων ο διαδικτυακός χάρτης έχει αλλάξει δραματικά.  Η περιουσία των δύο «κεφαλιών» της Google αποτιμάται σε δισεκατομμύρια, με τον Μπριν και τον Πέιτζ να έχουν στον… κουμπαρά τους από 15 δις ευρώ περίπου και το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.