Translate

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Apple...κεφαλισμοί: Ίντριγκες και τσεκούρια στο "Μήλο"



Ο τυφώνας «Σάντυ» που σαρώνει την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, είχε και… αντίκτυπο στην άλλη πλευρά της χώρας στην Καλιφόρνια, καθώς η Apple προχώρησε στον αιφνιδιαστικό «αποκεφαλισμό» δύο κορυφαίων στελεχών της διοικητικής πυραμίδας της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η οποία «βάπτισε» εύσχημα τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «αναδιανομή αρμοδιοτήτων με στόχο την καλύτερη συνεργασία των τομέων λογισμικού, υπολογιστών και υπηρεσιών» .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη κίνηση από το 1997 στην ίδια εταιρία, η οποία καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι παρά το ότι το «Μήλο» έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως, ξεπερνώντας πετρελαϊκούς κολοσσούς και άλλες πολυεθνικές, οι εσωτερικές έριδες, οι ίντριγκες και τα «παιχνίδια εξουσίας» αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σκοτεινής καθημερινότητας στα γραφεία της, πίσω από τις λαμπερές παρουσιάσεις νέων καταναλωτικών προϊόντων.

Το «τσεκούρι» βρήκε πρώτο τον Σκοτ Φόρσταλ, στενό συνεργάτη του ιδρυτή της εταιρίας Στιβ Τζομπς και υπεύθυνο για τα λειτουργικά συστήματα των φορητών συσκευών του «Μήλου». Ακολούθησε ο επικεφαλής των καταστημάτων λιανικής Τζον Μπράουετ, μετά από επτά μόλις μήνες σταδιοδρομίας στην εταιρία. Αν και ο Φόρσταλ θα παραμείνει για μερικούς ακόμα μήνες στην «Apple» ως σύμβουλος με μηδαμινές βέβαια αρμοδιότητες, ο Μπράουετ πήρε την άγουσα για τα… αποδυτήρια άμεσα, με τους γνωρίζοντες τα ενδοεταιρικά να χαρακτηρίζουν την επιλογή του ως «εξαρχής αποτυχημένη».

Αν και η «Apple» προτίμησε να εστιάσει στους στόχους της, αναφέροντας ότι με τις κινήσεις αυτές αποσκοπεί στη βελτίωση της απόδοσής της στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν κινήσεις που εδραιώνουν την κυριαρχία του Τιμ Κουκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας που διαδέχθηκε τον Τζομπς πέρσι.

Ανεπίσημα, ο Φόρσταλ χρεώνεται με το μνημειώδες φιάσκο της υπηρεσίας χαρτογράφησης που χρησιμοποιούν τα κινητά iPhone, η οποία αντικατέστησε την επιτυχημένη αντίστοιχη έκδοση της ανταγωνίστριας Google. Οι χάρτες της Apple παρουσίαζαν ποτάμια να χάνονται στο… υπερπέραν, δρόμους με… κατακόρυφες στροφές και γέφυρες που μετατρέπονταν σε… καταρράκτες, εκτός από τα σοβαρά λάθη σε τοποθεσίες, τοπωνύμια και άλλα γεωγραφικά ορόσημα. Όταν ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση συγγνώμης προς το καταναλωτικό κοινό το Σεπτέμβριο, πράγμα που έκανε ο Κουκ, άρχισε στην ουσία και η αντίστροφη μέτρηση για την εκπαραθύρωσή του.

Ο Μπράουετ από την άλλη πλευρά κατηγορήθηκε ευθέως ότι επεδείκνυε μόνιμα «έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και αυταρχισμό» στις σχέσεις με τους υφισταμένους, αλλά και την υπόλοιπη διευθυντική ομάδα του «Μήλου». Η απόφαση βέβαια να εκδιωχθεί μόλις επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καταδεικνύει ότι η μετά-Τζομπς εποχή είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία τα διάφορα «καπετανάτα» εντός της εταιρίας προσπαθούν να επιβληθούν των υπολοίπων.

Η σημειολογία πάντως της ανακοίνωσης έχει και αυτή τη δική της αξία, καθώς το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν κλειστό λόγω του τυφώνα, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα να υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της τιμής της μετοχής, λόγω των απολύσεων αυτών.


Οι υπόλοιποι λόγοι του «τσεκουριού»
Η χαμηλότερη των προσδοκιών χρηματιστηριακή επίδοση της Apple για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οποία δεν «τραυμάτισε» τη μετοχή της, αλλά προκάλεσε προβληματισμό σε επενδυτικούς ομίλους για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρίας.
Η υπηρεσία φωνητικής αναγνώρισης Siri που διαθέτουν τα iPhone, επιδέχεται πολλών βελτιώσεων και προκαλεί ακόμα και σήμερα πληθώρα επικριτικών σχολίων.
Η αποτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία της Apple κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, προκάλεσε εκνευρισμό στην κορυφή της ιεραρχίας της εταιρίας.
Η υπηρεσία χαρτογράφησης ήταν μια μεγαλοπρεπής αποτυχία, η οποία κόστισε πολύ στην εικόνα της Apple, σε σημείο που σύρθηκε σε δημόσια απολογία από τον επικεφαλής της εταιρίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.