Translate

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τα ψάρια... συρρικνώνονται



Η μείωση των επιπέδων οξυγόνου στους ωκεανούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα προκαλέσει μεγάλη μείωση στο μέγεθος 600 ειδών ψαριών έως και κατά 24%, μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change». Μεταξύ των ειδών αυτών, βρίσκονται και μερικά από αυτά που αποτελούν τη βάση της αλιευτικής βιομηχανίας, απειλώντας την με πλήρη κατάρρευση τις επόμενες δεκαετίες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ένα τουλάχιστον δις ανθρώπους παγκοσμίως που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την αλιεία.

 Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχουν ακόμα… ψάρια στις θάλασσες, δεδομένης της υπεραλίευσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, οι επιστήμονες για πρώτη φορά διαπιστώνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον υδάτινο κόσμο που καλύπτει το 72% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη μας θα έχει άμεση επίπτωση και στο μέγεθός τους, εκτός από την αναπαραγωγή και τη γεωγραφική κατανομή πολλών ειδών.



Οι ειδικοί εφάρμοσαν ένα υπολογιστικό μοντέλο, χρησιμοποιώντας δεδομένα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και παρά το ότι σε μεγάλα βάθη η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι συγκριτικά μικρότερη με εκείνη των επιφανειακών υδάτων, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυξάνει αντίστοιχα τη θερμοκρασία των ψαριών, αλλάζοντας έτσι το μεταβολισμό τους και αναγκάζοντάς τα να απαιτούν περισσότερο οξυγόνο. Η μείωση όμως των επιπέδων του στις θάλασσες, θα έχει ως αποτέλεσμα να αντιστραφεί αυτή η τάση και έτσι τα ψάρια με το πέρασμα λίγων μόλις γενεών, θα γίνουν… μίνι.
Ένα ακόμα συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η οξίνιση των ωκεανών θα προκαλέσει μαζική… μετανάστευση των ειδών, έως και κατά 36 χιλιόμετρα ανά δεκαετία, με κατεύθυνση από τις τροπικές θάλασσες προς τους πόλους της Γης.

Γιώργος Κόκκορης, Επίκουρος Καθηγητής Οικολογίας, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη: «Είναι γνωστό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος και μέχρι μια βέλτιστη τιμή – που μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε βιολογικό είδος – μπορεί να αυξήσει παραμέτρους της οικοφυσιολογίας των οργανισμών όπως το ρυθμό αύξησης, το μέγεθος του σώματος, τον αριθμό των απογόνων κ.λπ. Η κατάσταση όμως αντιστρέφεται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει αυτή τη βέλτιστη τιμή. Στη θάλασσα, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και με βάση το χειρότερο σενάριο, μειώνει και το διαθέσιμο στους οργανισμούς οξυγόνο και θα έχει σημαντική επίπτωση στο σωματικό βάρος και μήκος των ειδών με μείωση που μπορεί να φτάσει και το 24%. Σύμφωνα με τα ευρήματα των συναδέλφων, πιστεύω ότι στη Μεσόγειο η αντίστοιχη μείωση θα είναι μεγαλύτερη από 15%»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.