Ένα προσωρινό κτίριο-μουσείο σε σχήμα κύβου ανοίγει αύριο τις πύλες του στο Βερολίνο και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις υπέρ και κατά της παρουσίας του στο Checkpoint Charlie, όπως έμεινε στην ιστορία το πιο γνωστό σημείο ελέγχου διέλευσης από το ανατολικό στο δυτικό Βερολίνο και αντίστροφα, το οποίο στην ουσία ήταν η "πρώτη γραμμή" στην αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής, ή ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.
Από το 1961, όταν ορθώθηκε το διαβόητο Τείχος, μέχρι το 1989 όταν κατέρρευσε η κομμουνιστική δικτατορία της ανατολικής Γερμανίας, η οποία έμεινε στην ιστορία για το -στην ουσία βασισμένο στις αρχές του φασισμού- δίκτυο παρακολούθησης της μυστικής αστυνομίας, ευρύτερα γνωστής ως Στάζι, το "Σημείο Ελέγχου C" απέκτησε διαστάσεις θρύλου και ακόμα και σήμερα, περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες φωτογραφίζονται στο σημείο που έστεκαν τα φυλάκια, ενώ οι ντόπιοι πλέον το αποκαλούν "Ντίσνεϊλαντ του Βερολίνου".
Σήμερα, μια μέρα πριν τα εγκαίνια του μουσείου-κύβου, το οποίο έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ταραγμένη αυτή περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δύο πλευρές είναι στα... χαρακώματα: Από τη μια εκείνοι που θεωρούν ότι δε χρειάζεται ένα ακόμα μουσείο και ότι η καλύτερη θέση του θα ήταν στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ και από την άλλη όσοι πιστεύουν ότι το Checkpoint Charlie είναι ιδανική υπόμνηση για τα δεινά του Ψυχρού Πολέμου που έφτασε την ανθρωπότητα στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής.
Ο δήμαρχος πάντως του Βερολίνου Κλάους Βόβεραιτ είναι μάλλον πιο οξυδερκής: "Η ιστορία δε γράφεται με άσπρο ή μαύρο", ίσως ένα μήνυμα που έχει αποδέκτες και εκτός συνόρων της ενωμένης πια Γερμανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.