Translate

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γιούρι Γκαγκάριν – ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα


Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εκτόξευση του Βοστόκ 1 σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στις 12 Απριλίου 1961, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, μια είδηση έκανε το γύρο του κόσμου: Ένας 27χρονος Ρώσος κοσμοναύτης, το όνομα του οποίου έμεινε στην Ιστορία, ο Γιούρι Γκαγκάριν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ξέφυγε από τα βαρυτικά δεσμά της Γης και βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας με το Βοστόκ 1, μια σφαιρική διαστημική κάψουλα, το όνομα της οποίας σημαίνει «Ανατολή».

Το επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής ήταν τεράστιο και οι Σοβιετικοί έσπευσαν να το αξιοποιήσουν ως μια μεγάλη επιτυχία που αντικατόπτριζε την υπεροχή της αεροδιαστημικής τους υπηρεσίας σε σύγκριση με τη NASA των ΗΠΑ, στην κούρσα για το υπέρτατο τρόπαιο, την κατάκτηση της Σελήνης.

Το ιστορικό της εκτόξευσης
Μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες ετών και σχολαστική εκπαίδευση των υποψηφίων κοσμοναυτών, επιλέχθηκε τελικά ο Γκαγκάριν, τόσο λόγω των ικανοτήτων του, όσο και επειδή είχε ύψος 1,57 μέτρα, γεγονός που του επέτρεπε να χωρέσει σχετικά άνετα στο Βοστόκ 1. Οι διάφορες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι, κατέδειξαν ότι ο Γκαγκάριν είχε τόσο τις γνώσεις και τις ικανότητες, όσο και την ψυχοσύνθεση που τον καθιστούσαν ιδανική επιλογή για την αποστολή. Οι δυσκολίες τεράστιες και οι αμφιβολίες για το αν το εγχείρημα θα στεφόταν από επιτυχία μεγάλες.

Στις 5:30 τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου, όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση. Ο Γκαγκάριν πήρε το πρωινό του και στις 7:10 κάθισε στο στενό κάθισμα της διαστημικής κάψουλας. Λίγη ώρα αργότερα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και ο φαινομενικά ήρεμος Ρώσος κοσμοναύτης ξεκίνησε το ταξίδι του λέγοντας «Φύγαμε!». Επειδή οι επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης ήταν εν πολλοίς άγνωστες, οι Ρώσοι επιστήμονες αποφάσισαν να κατευθύνουν το Βοστόκ από τη Γη. Το ταξίδι διάρκεσε 108 λεπτά, από τη στιγμή της εκτόξευσης, μέχρι την επιστροφή του στη Γη.

Ο Γκαγκάριν έγινε δεκτός με τιμές ήρωα και περιόδευσε σε όλο σχεδόν τον κόσμο, μιλώντας για το κατόρθωμά του. Στις 27 Μαρτίου 1968 ο πρώτος άνθρωπος που είδε τη Γη από το Διάστημα σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα.

ΒΟΧ 1 - Το ρεκόρ και η αλήθεια
Οι Σοβιετικοί ισχυρίζονταν ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε μαζί με το Βοστόκ στη στέπα του Καζακστάν. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, παραδέχθηκαν ότι ο Ρώσος κοσμοναύτης έπεσε με αλεξίπτωτο από ύψος 7 χιλιομέτρων, καθώς η πρόσκρουση του Βοστόκ στη Γη θα ήταν θανατηφόρα για τον ίδιο. Δύο χωρικοί ήταν οι πρώτοι που τον είδαν όταν πάτησε στη Γη. «Μη φοβάστε, είμαι Ρώσος που ήρθα από το Διάστημα και πρέπει να τηλεφωνήσω στη Μόσχα να τους πω ότι επέστρεψα», ήταν τα πρώτα λόγια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.