Translate

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η μεγαλύτερη διαδικτυακή απάτη όλων των εποχών


Χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα 77 εκατομμύριων ανθρώπων από το δίκτυο του Playstation της SONY


Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων ονόματα, κωδικοί, διευθύνσεις και πιθανότατα ακόμα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, τουλάχιστον 77 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν λογαριασμό στο ηλεκτρονικό δίκτυο του Playstation. Αν επαληθευτούν οι φόβοι των ειδικών, η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη διαδικτυακή κλοπή στοιχείων όλων των εποχών και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Η Sony έχει αναστείλει τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας από νωρίς τη Μεγάλη Τετάρτη όταν αντιλήφθηκε ότι άγνωστοι είχαν παραβιάσει τις δικλίδες ασφαλείας, αλλά μόλις χθες και μετά από παλινωδίες ημερών αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει το μέγεθος της υποκλοπής, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ανησυχία και στην Ελλάδα
Μεταξύ των εκατομμυρίων χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας της Sony υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, πολλοί Έλληνες που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η είδηση της υποκλοπής προβληματίζει: «Πριν από μερικές ημέρες, προσπάθησα να μπω στο online δίκτυο του PlayStation3 και διαπίστωσα ότι οι servers δε λειτουργούσαν. Αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί συνήθως η Sony προειδοποιεί όταν έχει σκοπό να κάνει συντήρηση. Όταν έμαθα για την υποκλοπή των δεδομένων, ανησύχησα γιατί στο δίκτυο υπήρχαν όλα τα στοιχεία μου και αυτά της πιστωτικής μου κάρτας φυσικά. Την ακύρωσα αμέσως, για να είμαι σίγουρος», λέει στον «Ε.Τ.» ο Βασίλης Βέργος, παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τι έφταιξε – ποιος το έκανε
Οι εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν τα έσοδα της Ιαπωνικής εταιρείας από τη λειτουργία του δικτύου της παιχνιδομηχανής σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το μείζον θέμα είναι γιατί η Sony καθυστέρησε τόσες ημέρες να αποκαλύψει την πραγματική διάσταση της υποκλοπής, αλλά και γιατί δεν φρόντιζε να κρυπτογραφεί τα δεδομένα, αφήνοντάς τα στην ουσία τελείως απροστάτευτα.

Η φημολογία για το ποιος κρύβεται πίσω από το φιάσκο οργιάζει. Αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τους «Ανώνυμους», μια ομάδα χάκερ που δραστηριοποιείται σε πολιτικές κυρίως κυβερνοεπιθέσεις. Εκπρόσωποί τους όμως αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνεται από τη μορφή της υποκλοπής που διαφέρει από τις συνήθεις τακτικές των «Ανώνυμων».

Κύριο αίτιο της υποκλοπής είναι τα χαμηλά επίπεδα ασφαλείας των δεδομένων που συλλέγει η Sony, σε συνδυασμό με την πιθανότατη εισβολή χάκερ στον υπολογιστή κάποιου διαχειριστή του συστήματος της εταιρείας. Η Sony δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα αποζημιώσει όσους επλήγησαν από τη διακοπή της λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας.

ΒΟΧ
Ποια στοιχεία υποκλάπηκαν
  • Όνοματεπώνυμα χρηστών
  • Πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση
  • Λογαριασμός e-mail
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Κωδικοί πρόσβασης
  • Πιθανότατα στοιχεία πιστωτικών καρτών

ΒΟΧ
Τι να κάνετε τώρα:
Ακολουθείστε τα ακόλουθα βήματα αν έχετε λογαριασμό στο Playstation Network
  • Ελέγξτε τις κινήσεις του τραπεζικού σας λογαριασμού για ύποπτες συναλλαγές.
  • Ακυρώστε το συντομότερο τις πιστωτικές κάρτες που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό που χρησιμοποιείτε.
  • Αλλάξτε κωδικούς πρόσβασης, όταν επανενεργοποιηθεί το σύστημα.

ΒΟΧ
Το χρονολόγιο της υποκλοπής
17-19 Απριλίου: Καταγράφηκε η εισβολή στο δίκτυο της Sony
20 Απριλίου: Το PlayStation Network τίθεται εκτός λειτουργίας
22 Απριλίου: Η εταιρεία αναστέλλει τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας
26 Απριλίου: Η Sony ανακοινώνει ότι κλάπηκαν στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών
27 Απριλίου: H Sony προτρέπει τους χρήστες να ελέγξουν τις κινήσεις των πιστωτικών τους καρτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.