Translate

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Το Μοναστήρι της Πάτμου είναι το πρώτο παγκοσμίως που συμμετέχει στο Google Art Project




Το ξακουστό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο που φιλοξενεί μεγάλης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς είναι το πρώτο παγκοσμίως που περιλαμβάνεται στην τρισδιάστατη ψηφιακή ξενάγηση του προγράμματος Google Art Project. Μετά από την προβολή έργων τέχνης 151 μουσείων από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και 3 ελληνικά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη, το μοναστήρι στο νησί της Αποκάλυψης γίνεται το πρώτο που αποκτά τη δική του ξεχωριστή ενότητα τρισδιάστατης παρουσίασης, επιτρέποντας στον καθένα, όπου και αν βρίσκεται, να μπορεί να περιηγηθεί σε αυτό μέσω Διαδικτύου και να θαυμάσει τα μοναδικά έργα Τέχνης και θρησκευτικά κειμήλια που βρίσκονται σε αυτό.

Το πρόγραμμα Google Art Project ξεκίνησε το 2011 ως μια καλλιτεχνική συλλογή προσβάσιμη σε όλους μέσω Διαδικτύου και σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 30.000 έργα Τέχνης από τις μεγαλύτερες συλλογές του Κόσμου, πίνακες, γλυπτά και άλλα, τα οποία είναι σε υψηλή ανάλυση, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να θαυμάσει ακόμα και λεπτομέρειές τους.

Χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς τεχνολογία καταγραφής και απεικόνισης που εφαρμόζεται και στην υπηρεσία Street View, την τρισδιάστατη δηλαδή χαρτογράφηση πόλεων, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εξερευνήσουν διάφορα σημεία της Γης από την άνεση του… καναπέ τους. «Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο ανοίγει νέους δρόμους στη διάχυση της γνώσης», δήλωσε πρόσφατα ο Άξελ Ρέγκερ, διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ στην Ολλανδία. «Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο, μπορούν να δουν όλα τα εκθέματα μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους», συμπλήρωσε ο ίδιος. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι υπεύθυνοι άλλων μεγάλων Μουσείων, όπως του Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, του Τέιτ του Λονδίνου και των Βερσαλλιών στο Παρίσι.

Στη Μονή της Πάτμου βρίσκονται εκθέματα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας όπως έργο του Ελ Γκρέκο, εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ η βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περισσότερα από 3.000 τυπωμένα βιβλία, περίπου 900 χειρόγραφα και 13.000 έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1073. Δεδομένου ότι η βιβλιοθήκη δεν είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, μέσω του Google Art Project όλοι μπορούν να την επισκεφθούν, άλλο ένα απτό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της σύγχρονης τεχνολογίας.


Ιστορικό Μονής Πάτμου
Η Μονή της Πάτμου ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο, ο οποίος ζήτησε από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Το νησί ήταν για πολλά χρόνια έρμαιο της δράσης πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο και παρέμενε εν πολλοίς ακατοίκητο. Η ίδρυση του μοναστηριού όμως προσέλκυσε πολλούς ερημίτες που θέλησαν να μονάσουν στο χώρο που -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- έγραψε την «Αποκάλυψη» ο Ιωάννης κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 96 μ.Χ. Αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η Tράπεζα, η Eστία και τα κελλιά. Tο παρεκκλήσι της Παναγίας έχει τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από το 12ο αιώνα. Στη μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων: του Aγίου Bασιλείου, του Aγίου Nικολάου, του Tιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Aγίων Aποστόλων (1603).


ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.