Translate

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η πιο μικροσκοπική ταινία




Μια ταινία που δείχνει ένα παιδάκι να χορεύει, να πετάει τη μπάλα του και να χοροπηδάει σε ένα τραμπολίνο έχει ένα μόνο μειονέκτημα. 


Δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και χρειάζεται ισχυρό μικροσκόπιο για να μπορέσει κάποις να τη δει. 

Πρόκειται για το δημιούργημα επιστημόνων της IBM οι οποίοι στο πλαίσιο ενός πειράματος, κατάφεραν να διαχειριστούν μόρια μονοξειδίου του άνθρακα και να τα τοποθετήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζουν ένα αγόρι που παίζει. 


Με τη μέθοδο του «στοπ καρέ» οι ειδικοί έκαναν συρραφή 252 εικόνων, με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται κινούμενες. Με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που λειτουργεί σε θερμοκρασία 258 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν και μεγένθυνε 100 εκατομμύρια φορές τα μόρια, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσκολλήσουν κάθε μόριο ξεχωριστά σε μια ακίδα και στη συνέχεια τα επανατοποθέτησαν με τέτοιο τρόπο που αντιστοιχούσε στην κίνηση του παιδιού. 


«Ο Δημόκριτος, ο εμπνευστής των ατομικών σωματιδίων, θα ήταν περήφανος για το εγχείρημά μας. Ακόμα και οι νανοεπιστήμονες πρέπει κάπου-κάπου να διασκεδάζουμε», σχολίασε ο Νατ Πέρκινς που συμμετείχε στη διαδικασία. 

Στόχος της IBM είναι να μελετήσει τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων, έτσι ώστε να κατασκευάσει στο μέλλον εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα είναι σε θέση να κρύβονται στην… κεφαλή μιας καρφίτσας και θα χρησιμοποιούνται στην ιατρική, την εξερεύνηση του Διαστήματος και άλλες εφαρμογές. Η ταινία πάντως, με τον τίτλο «Ένα αγόρι και το άτομό του» ήδη μπήκε στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.