Translate

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πεθαίνουν... PC και laptop



Ήρθε το τέλος εποχής για ένα εμβληματικό προϊόν της τεχνολογικής επανάστασης της τελευταίας εικοσαετίας. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές και τα laptop φαίνεται ότι οδεύουν προς το… χρονοντούλαπο της Ιστορίας, εκεί που αναπαύονται οι… γραφομηχανές, καθώς η πτώση των πωλήσεων που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο 13,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοινώθηκε χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων σε ετήσια βάση, από το 1994 όταν ξεκίνησαν οι αντίστοιχες μετρήσεις από την IDC, τον έγκυρο Διεθνή Οργανισμό Δεδομένων, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε ποσοστιαία βάση, όσο και σε απόλυτους αριθμούς πωλήσεων, όπως αυτοί ανακοινώνονται από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών.

Η κατάρρευση της αγοράς επιτραπέζιων υπολογιστών αποδίδεται κυρίως στην εμφάνιση φθηνών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, την επικράτηση των ταμπλετών, ενώ σημαντική παράμετρος θεωρείται από αρκετούς αναλυτές της αγοράς και η αποτυχία του νέου λογισμικού Windows 8, τα οποία σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο από επιτραπέζιους  και φορητούς υπολογιστές. «Αν και η τελευταία έκδοση των Windows είχε μερικά καινοτόμα χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι το ευρύ κοινό δεν έμεινε ικανοποιημένο από τις δραστικές αλλαγές στην εμφάνιση, προβληματίστηκε από την αφαίρεση του εικονιδίου έναρξης λειτουργίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη δώσουν ώθηση στις πωλήσεις των υπολογιστών που το χρησιμοποιούν, αλλά πολύ περισσότερο να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αγοράς», σημείωσε ο Μπομπ Ο’Ντόνελ, αντιπρόεδρος της IDC.

Οι μεγάλοι χαμένοι
Σε μια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων, η έστω και μικρή μείωση των πωλήσεων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις μετοχές των εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων οδήγησε σε απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη Microsoft, την Intel και τη Dell να καταγράφουν τις υψηλότερες.

Η Hewlett-Packard, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην αγορά επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών σημείωσε πτώση 23% στις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και η Acer κατέγραψε απώλειες που άγγιξαν το 31%. Ακόμα και η Apple, η οποία χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ που έχει υιοθετήσει έχει αποκτήσει στρατιές φανατικών καταναλωτών των προϊόντων της, είδε τις παραγγελίες για τα επιτραπέζια και τα φορητά κομπιούτερ της να φθίνουν, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι πλέον το καταναλωτικό κοινό αρχίζει να στρέφεται προς τα «έξυπνα» κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Ο’Ντόνελ διακινδύνεψε και μια πρόβλεψη: “Μέσα στην επόμενη πενταετία η αγορά των PC και των laptop θα είναι τόσο αμελητέα, που οι ίδιες οι εταιρείες θα τα «σκοτώσουν», καθώς δε θα αποφέρουν κέρδος”. Μένει να φανεί αν θα δικαιωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.