Translate

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γίνε φιλόλογος... Ιντιάνα Τζόουνς




Αρχαία κείμενα, θαμμένα σε … σκουπιδότοπους, αποκαλύπτονται και ερμηνεύονται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του Διαδικτύου. Οι διάσημοι πάπυροι οι οποίοι βρέθηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1895 μέχρι το 1934 στο χωριό της Οξυρρύγχου στην Αίγυπτο είναι χειρόγραφα γραμμένα κυρίως στα ελληνικά, αλλά και στα λατινικά. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαθέτει μεγάλο αριθμό αυτών των παπύρων, προγόνου του χαρτιού που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, και απευθύνεται στους φίλους της αρχαιολογίας για την αποκρυπτογράφησή τους.

Μέσα από την ιστοσελίδα  http://ancientlives.org/tutorial/transcribe ο καθένας μπορεί να γράψει με τη βοήθεια του εικονικού πληκτρολογίου αυτό που νομίζει ότι βλέπει στα αρχαία κείμενα. Στόχος των ερευνητών της Οξφόρδης είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ύπαρξη αλλά και τη σημασία των κειμένων αυτών, αλλά παράλληλα να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους και χρόνο.

Η διαδικασία είναι απλή, καθώς απαιτείται η εγγραφή του χρήστη στην ιστοσελίδα ο οποίος στη συνέχεια αποκτά πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό εγγράφων που στην πλειονότητά τους παραμένουν αμετάφραστα. Ο επίδοξος ερασιτέχνης μελετητής των πηγών της αρχαιότητας δε χρειάζεται καν να γνωρίζει αρχαία ελληνικά, διότι απλά πρέπει να αντιστοιχεί τα γράμματα που βλέπει στον πάπυρο με το κατάλληλο πλήκτρο της οθόνης του υπολογιστή του. Όσοι λοιπόν θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους ως… φιλόλογοι Ιντιάνα Τζόουνς, έστω και μέσω Διαδικτύου, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου
Οι πάπυροι αυτοί, άχρηστοι για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, βρέθηκαν σε αρχαίες… χωματερές αλλά και σε τάφους, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν σωτήριοι για τη διατήρησή τους για χιλιάδες χρόνια, επειδή λειτούργησαν προστατευτικά, δημιουργώντας θύλακες μέσα στους οποίους τα ευαίσθητα έγγραφα προστατεύονταν από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως την υγρασία που θα τους κατάστρεφε αν έμεναν εκτεθειμένοι.
Ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχουν είναι ανεκτίμητος, όχι μόνο γιατί διασώθηκαν σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αλλά το κυριότερο, επειδή οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να «δουν» την καθημερινότητα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, μέσα από μια σειρά διοικητικών εγγράφων και προσωπικών επιστολών που αντάλλαζαν μεταξύ τους. Ανάμεσά στους πάπυρους της Οξυρρύγχου περιλαμβάνονται έργα όπως η Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη, πολλά λογοτεχνικά δημιουργήματα που παρέμεναν άγνωστα για χιλιετίες, αλλά και πρωτοχριστιανικά κείμενα. Η ανακάλυψη του θησαυρού αυτού αποτέλεσε το έναυσμα για την εξέλιξη της παπυρολογίας, της μελέτης δηλαδή των αρχαίων αυτών εγγράφων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.