Translate

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Καναπές τέλος


Οι πολίτες που μαζεύονται στις πλατείες των πόλεων έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται χτυπήματα από εκείνους που εκφράζουν με το έναν ή τον άλλο τρόπο την τάξη πραγμάτων και θέλουν να μειώσουν τη συμβολική έστω αντίδραση για την κατάντια της χώρας. Άλλοι λένε ότι είναι ένα πανηγύρι χωρίς νόημα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι η διαμαρτυρία της ηλεκτρονικής γενιάς, μια «μόδα» που μιμείται αντίστοιχα κινήματα, η οποία όμως ας μην ξεχνάμε ότι προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε αραβικές χώρες και οδήγησε στην κατάρρευση φαινομενικά παντοδύναμων καθεστώτων.

Πέρα απ’ όλα αυτά, η συγκέντρωση ενός ετερόκλητου πλήθους, υπό τη γενική ταυτότητα «αγανακτισμένοι», κάτι δείχνει: Οι συμπολίτες μας αρνούνται πλέον να χαρακτηρίζονται συλλήβδην «ένοχοι» για τη θλιβερή κατάστασή της και είναι περισσότερο απελπισμένοι από ποτέ. Το υφιστάμενο πλαίσιο αδυνατεί όχι μόνο να τους εκφράσει, αλλά ακόμα και να κατανοήσει ότι οι διεργασίες στην κοινωνία είναι πλέον ραγδαίες και η στοίχιση πίσω από κομματικές σημαίες είναι αν όχι παρωχημένη, αδύναμη να προτείνει ουσιαστικές διεξόδους από την κρίση.

Η κοινή γνώμη αναζητά προτάσεις και λύσεις. Οι «αγανακτισμένοι» με τον τρόπο τους δείχνουν ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει αν παραμένουμε κρυμμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας, στο σπίτι μας. Είναι ένα κίνημα που «φωνάζει» ότι η συμμετοχή είναι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας. Ακόμα και αν η επόμενη μέρα δε θα θυμίζει σε τίποτα όλα όσα ξέραμε μέχρι χθες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.