Translate

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Η Ελληνίδα της αβύσσου


Μητέρα, εργαζόμενη, φωτογράφος και αυτοδύτρια, καταδύθηκε σε βάθος-ρεκόρ 106 μέτρων

Η κ. Ελένη Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Είναι η μόνη Ελληνίδα που έχει καταφέρει να καταδυθεί επανειλημμένα σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων στη χώρα μας, με συσκευή αυτόνομης κατάδυσης. Εκτός όμως από τη μοναδική αυτή επίδοση η κ. Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου, ισορροπεί ανάμεσα στις απαιτήσεις και τις χαρές της μητρότητας, της επαγγελματικής της ενασχόλησης και της αγάπης της για την υποβρύχια φωτογραφία. 

Καταδύεται εδώ και 14 χρόνια, με το σύζυγό της Νίκο και «επισκέπτεται», τόσο τα υποβρύχια μνημεία της Φύσης, όσο και πολυάριθμα ναυάγια που βρίσκονται στους ελληνικούς βυθούς. Μιλώντας στον «Ε.Τ» η κ. Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου εξηγεί πως καταφέρνει να βαδίζει πάνω στο… τεντωμένο σκοινί των πολλαπλών υποχρεώσεών της: «Υπάρχει ισχυρό κίνητρο καθώς και θέληση. Οι καταδύσεις είναι το πάθος μας. Με λίγη σωστή οργάνωση κάποιος μπορεί να προλάβει και να καταφέρει σχεδόν τα πάντα».

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ελένη έκανε την πρώτη της κατάδυση, γνώρισε τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου και από τότε όλα πήραν το δρόμο τους: «Την πρώτη μου βουτιά την έκανα με τον Νίκο το 1997 και από τότε δεν έχω σταματήσει παρά μόνο όταν ήμουν έγκυος. Με παρακίνησε στην αρχή η περιέργεια και μετά απλά η ομορφιά του κόσμου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», σχολιάζει η ίδια και συμπληρώνει: «Τα τελευταία 14 χρόνια είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει. Είναι το ζευγάρι μου σε όλες σχεδόν τις βουτιές και φυσικά είναι και το… μοντέλο μου υποβρυχίως».

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε η κ. Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου έφτασε στο μεγαλύτερο βάθος που έχει καταδυθεί γυναίκα μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Λίγο έξω από το Λουτράκι, στη Στέρνα, το βαθύμετρο «έγραψε» 106 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η ίδια έφτασε σε παρόμοια βάθη, καθώς πολλά από τα ναυάγια που φωτογραφίζει σε αποστολές που διοργανώνει με τον σύζυγό της και την καταδυτική ομάδα τους κυμαίνονται σε βάθη από 70 έως 100 μέτρα.

Πολλά από αυτά τα ναυάγια έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, όπως η ανακάλυψη του γαλλικού υπερωκεανίου «Parana» που βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταυτοποίησή του έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς μέχρι τότε οι αναφορές ήταν συγκεχυμένες και το σημείο βύθισής του άγνωστο.

Η κ. Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου, πιστή στο δόγμα των συνειδητοποιημένων αυτοδυτών, παίρνει μόνο φωτογραφίες από την άβυσσο και αφήνει μόνο… φυσαλίδες: «Η φωτογραφία είναι πάθος, τέχνη, μορφή έκφρασης, είναι ένας τρόπος να παίρνω μαζί μου κάτι από το βυθό. Επειδή καταδυόμαστε περισσότερο σε ναυάγια, είναι σαν να κρατάω με τις εικόνες μου και ένα κομμάτι της ιστορίας τους» σημειώνει η ίδια.

Όσο για τις φυσαλίδες, σύντομα και αυτές θα αποτελέσουν… σχεδόν παρελθόν, καθώς η έμπειρη αυτοδύτρια μόλις ολοκλήρωσε τον κύκλο εκπαίδευσης σε συσκευή ημίκλειστου κυκλώματος κατάδυσης, το οποίο αφήνει ελάχιστες… μπουρμπουλήθρες: «Η τεχνική κατάδυση είναι απαιτητική αλλά όχι απαγορευτική για τις γυναίκες. Ο εξοπλισμός αρκετός, βαρύς και πόσο μάλλον αν κουβαλάς και μια φωτογραφική μαζί σου αλλά και πάλι όσες γυναίκες το έχουν τολμήσει τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά. Τώρα τελείωσα ένα σχολείο πάνω σε ημίκλειστο κύκλωμα και απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα και μάλιστα σε καταδύσεις μίγματος αερίων που απαιτούνται σε μεγάλα βάθη».
         
BOX WHO IS WHO
H κ. Ελένη Βασιλάτου-Τσοπουροπούλου είναι 31 ετών και ζει με το σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά στην Καστέλλα του Πειραιά. Η μεγάλη τους κόρη είναι πέντε ετών και τα δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, είναι μόλις δέκα μηνών. Εργάζεται σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών και το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φωτογραφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.