Translate

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Lancastria: Το ναυάγιο με τους 6.500 πνιγμένους που έμεινε κρυφό με εντολή του Τσόρτσιλ



Το ρολόι γυρίζει πίσω στις 3:48 το μεσημέρι της 17ης Ιουνίου του 1940. Οι Γερμανοί έχουν κατατροπώσει τη Γαλλία και τα υπολείμματα της BEF, της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης που βρίσκονται ακόμα στη χώρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη Βρετανία.


Στο λιμάνι του Σεν Ναζαίρ, πλοία κάθε τύπου επιβιβάζουν στρατιώτες και άλλο προσωπικό, μεταξύ των οποίων και το επιταγμένο υπερωκεάνειο Lancastria.



Αν και το πλοίο μπορεί να "φορτώσει" μόλις 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, η εντολή του Βρετανικού Ναυαρχείου είναι σαφής: "Φορτώστε όσους περισσότερους μπορείτε και αποπλεύσατε άμεσα". 

Μέσα στο χάος της υποχώρησης και τον πανικό του πολέμου, υπό συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πόσοι ακριβώς επιβιβάστηκαν στο πλοίο, με τις περισσσότερες όμως εκτιμήσεις να συγκλίνουν στον αριθμό των 9.000 ανθρώπων.



Λίγο μετά τον απόπλου, το Lancastria δέχεται τρία πλήγματα από αεροσκάφη Junkers 88. Το τέλος είναι δραματικό: Μέσα σε 20 μόλις λεπτά το πλοίο τουμπάρει και βυθίζεται παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο χιλιάδες ανθρώπους.

Περίπου 2.500 διασώθηκαν, με τον αριθμό των πνιγμένων να παραμένει ακόμα και σήμερα άλυτο αίνιγμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ήταν περίπου 2.000 χιλιάδες, άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 6.500.



Αμέσως μετά την καταστροφή, ο ίδιος ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δίνει την εντολή να καλυφθεί η μεγάλη ναυτική τραγωδία, προκειμένου να μην αποθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο η βρετανική κοινή γνώμη μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της Βρετανίας κατά τα πρώτα στάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί συγγενείς αγνοουμένων απλά πληροφορούνται ότι ο άνθρωπός τους χάθηκε "κάπου στο μέτωπο". Άλλοι μένουν στο απόλυτο σκοτάδι.

Η "είδηση" εμφανίζεται σχεδόν ένα μήνα αργότερα σε αμερικανικές εφημερίδες, καθώς οι ΗΠΑ την περίοδο εκείνη παρέμεναν τυπικά "ουδέτερες".

Ακόμα και σήμερα όμως τα περισσσότερα έγγραφα που αφορούν στη βύθιση του Lancastria παραμένουν απόρρητα, ενώ αλλεπάλληλα αιτήματα ερευνητών να αποκτήσουν πρόβαση σε αυτά απορρίπτονται για "τεχνικούς λόγους".

Το ναυάγιο του Lancastria παραμένει η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της Βρετανίας, με τα θύματα, ακόμα και με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς, να ξεπερνούν ακόμα και εκείνα των ναυαγίων του Τιτανικού (1523 πνιγμένοι) και του Λουζιτάνια (1200 πνιγμένοι).

Διαβάστε εδώ και εκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.