Translate

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης του Οργανισμού “i-living” (independent living) - 5 Μαΐου




Ποιοι είμαστε 

Είμαστε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απαρτίζεται από ανθρώπους με βαριά αναπηρία. Βασικός σκοπός της εταιρίας μας είναι η προώθηση της ιδέας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Α.Δ.) στην Ελλάδα, καθώς επίσης η προώθηση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με ειδικότερη εστίαση στο άρθρο 19 της σχετικής σύμβασης του ΟΗΕ. 

Οι σκοποί και οι στόχοι του “i-living – Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος” θα υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών καθώς επίσης και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Α.Δ. (ENIL). Η ανάγκη σύστασης του οργανισμού προέκυψε από την έλλειψη ύπαρξης αντίστοιχου οργανισμού στην Ελλάδα. 



Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από την δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζούνε και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.

Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται για τον ΑμεΑ η ίση συμμετοχή του στη ζωή, παρέχοντάς του τα μέσα ώστε να επιλέγει το που θα ζήσει και με ποιους, να μορφώνεται, να εργάζεται, να έχει σεξουαλική ζωή, να δημιουργεί οικογένεια, να ψυχαγωγείται, να αποφασίζει για τη καθημερινότητά του αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του και τελικά να έχει τη ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται ο κάθε άνθρωπος.

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι το κίνημα που βάζει στο επίκεντρο της ζωής του το ΑμεΑ και δείχνει την ποικιλότητα της κοινωνίας και την πληθώρα των αναγκών ώστε να διαβιούν αρμονικά όλοι οι άνθρωποι.


Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης
Το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. 

Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαικής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, ο εορτασμός θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό μας.



Πρώτη φορά και στην Ελλάδα
Την ημέρα της 5ης Μαΐου, μέλη και φίλοι του Οργανισμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναζητώντας απ’ τους πολίτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο “Ανεξάρτητη Διαβίωση”

Συγκεκριμένα, η δράση θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή και στη Δράμα (τις ακριβείς τοποθεσίες μπορείτε να τις βρείτε στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/gr.iliving). Περαστικοί, πολίτες κάθε ηλικίας, θα καλούνται –αν θέλουν- να συμπληρώσουν σε ένα χαρτί τι είναι για τους ίδιους η «ανεξάρτητη διαβίωση», να συμπληρώσουν δηλαδή τη φράση «Ανεξάρτητη διαβίωση είναι....».

Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεών τους θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο «παζλ»... Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Η δική σου συμβολή
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να εδραιώσουμε αυτήν Ευρωπαϊκή Ημέρα και να αναδείξουμε την ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για αυτό και χρειαζόμαστε να διαδοθεί η ύπαρξη αυτής της Ημέρας σε όσους περισσότερο γίνεται ώστε να μάθουν την ουσία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Η βοήθειά σας θα είναι καθοριστική για το εγχείρημά μας. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.