Translate

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο "άγνωστος" λιμός του 1943 με τα 3 εκατομμύρια θύματα

Μια άγνωστη -τουλάχιστον στη Δύση- τραγωδία τις μαύρες μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο μεγάλος λιμός της Βεγγάλης το 1943, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ανθρώπους.



Η προέλαση των στρατευμάτων της Ιαπωνίας στη νοτιοανατολική Ασία και η κατάληψη της Μπούρμα (σημερινή Βιρμανία) προκάλεσαν πανικό στους Βρετανούς, οι οποίοι είδαν την αυτοκρατορία τους να καταρρέει.




Υπό το φόβο κατάληψης και της Ινδίας, οι Βρετανοί αποφάσισαν να διακόψουν την αποστολή τροφίμων στις ανατολικές επαρχίες της αχανούς χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Βεγγάλη. Η καταστροφή της σοδειάς, σε συνδυασμό με την απόλυτη ανέχεια είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκατόμβες θυμάτων, τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς κυμάνθηκαν μεταξύ 1,5 μέχρι 4 εκατομμύρια, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στον αριθμό των 3 εκατομμυρίων νεκρών από το λιμό.



Ο λιμός της Βεγγάλης εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τον αντίστοιχο της Ελλάδας, καθώς εκτός από την αποσάθρωση της τοπικής κυβέρνησης και την ανικανότητα να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση, η απόφαση της Βρετανίας να αποκλείσει την περιοχή και να αναστείλει την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας, είχε ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση των επιπτώσεων του λιμού.

Δυστυχώς για τους άτυχους Ινδούς, οι Σύμμαχοι είχαν άλλες προτεραιότητες, με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να αρνείται κατηγορηματικά τον Αύγουστο του 1943 την αποστολή βοήθειας στους χειμαζόμενους από το λιμό κατοίκους των ανατολικών επαρχιών της Ινδίας. 



Ο ηγέτης της Βρετανίας μάλιστα είχε δηλώσει τότε ότι "ο λιμός των έτσι και αλλιώς συνηθισμένων στην πείνα Ινδών είναι λιγότερο σοβαρός από το λιμό που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες". Έτσι, έστω και λόγω των συνθηκών, άρθηκε ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ελλάδας από το βρετανικό ναυτικό και πλοία του Ερυθρού Σταυρού άρχισαν να φέρνουν προμήθειες στα ελληνικά λιμάνια, οι οποίες βελτίωσαν - έστω και συμβολικά- τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.