Translate

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Δελτίο ειδήσεων από εκφωνητές... ρομπότ




Φραγή, τουλάχιστον στα… σαρδάμ των παρουσιαστών των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, υποσχέθηκε ο διακεκριμένος Ιάπωνας καθηγητής Χιρόσι Ισιγκούρο, παρουσιάζοντας δύο ανθρωπόμορφα ρομπότ με γυναικεία χαρακτηριστικά, τα οποία εκφώνησαν τα ρεπορτάζ, χωρίς το παραμικρό λάθος. «Όταν αντικαταστήσουμε τον άνθρωπο με ρομπότ, τότε θα κατανοήσουμε πλήρως και την ανθρώπινη φύση», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Οι έννοιες της αντίληψης, του συναισθήματος και της σκέψης είναι βαθιά ανθρώπινες και παρουσιάζει ενδιαφέρον να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται αυτά τα χαρακτηριστικά».

Τα δύο ανδροειδή, η Κοντομορόιντ και η Οτοναρόιντ, με επιδερμίδα από σιλικόνη, τεχνητούς μύες και μαλλιά έθεσαν ερωτήσεις στο δημιουργό τους, μεταξύ των οποίων «γιατί τα δημιούργησε», με τον Ισιγκούρο να απαντάει, με μια δόση σαρκασμού, ότι «ήθελε αλάνθαστο εκφωνητή  ειδήσεων». Οι δύο εκφωνήτριες-ρομπότ μπορούν να μιλήσουν με διάφορες φωνές, από κοριτσίστικη, μέχρι βαθιά ανδρική

Το συγκεκριμένο πείραμα πάντως έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η ανθρώπινη συνείδηση αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα αινίγματα που καλούνται να λύσουν επιστήμονες που ασχολούνται με τις πρακτικές εφαρμογές της ρομποτικής στην καθημερινότητά μας. Η Ιαπωνία έχει «παράδοση» στη δημιουργία ανθρωπόμορφων ρομπότ με τον Ισιγκούρο να έχει κατασκευάσει –μεταξύ άλλων- και το… δίδυμό του τον οποίο στέλνει σε ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ανδροειδή που εκτελούν απλές οικιακές εργασίες ή κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ή ηλικιωμένους ανθρώπους ήδη πωλούνται στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έναντι 1600 περίπου ευρώ. Ο «Πέπερ», όπως ονομάζεται, είναι σε θέση να ερμηνεύει τις κινήσεις, τις εκφράσεις και τον τόνο της φωνής του ανθρώπου-ιδιοκτήτη του και να εκφράζει τη συμπαράστασή του, ή ακόμα και να επικοινωνεί αυτόματα με τις υπηρεσίες αρωγής, σε περίπτωση που διακρίνει αυτοκτονικές τάσεις.

Πόσο μακριά είναι το μέλλον;
Παρά το ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ρομπότ στην ανθρώπινη καθημερινότητα, τα δύο «θηλυκά» ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών, όπως η παροχή οδηγιών σε πολυσύχναστα σημεία, ή σε περίπτωση ατυχήματος. Ο καθηγητής Ισιγκούρο πάντως είναι σαφής: «Δεν έχει νόημα να μην παραδεχθούμε ότι η εξέλιξη της ρομποτικής ανοίγει δρόμους στην έρευνα της ανθρώπινης φύσης. Αυτό που πολλοί θεωρούν ως αφύσικο, είναι απλά η εφαρμογή των όσων γνωρίζουμε για εμάς, αλλά και όσα ανοίγονται μπροστά μας τα επόμενα χρόνια από την πρόοδο της τεχνολογίας», παρατήρησε ο ίδιος. «Για το αν τελικά τα ρομπότ «αιχμαλωτίσουν» τον άνθρωπο δε μπορώ να πάρω θέση, είναι ένα ζήτημα με πολλές φιλοσοφικές και ηθικές προεκτάσεις».

Χιρόσι Ισιγκούρο, Μεγάλος εφευρέτης ή… Φρανκενστάιν;
Ο Ιάπωνας επιστήμονας είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία ανθρωπόμορφων ρομπότ εδώ και 15 περίπου χρόνια και η εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχει ανοίξει το δρόμο για τη μαζική παραγωγή ανδροειδών που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Στόχος του, όπως λέει ο ίδιος, είναι η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν τα ρομπότ είναι άνθρωποι, ή οι άνθρωποι… ρομπότ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.