Translate

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τζιπ του... κουτιού έναντι 50 δολαρίων - Μύθος και αλήθεια


Είναι το όνειρο του κάθε συλλέκτη, να βρει ένα θρυλικό τζιπ, ακριβώς όπως ήταν μόλις βγήκε από το εργοστάσιο, σε συσκευασία του... κουτιού. 

Περισσότερα από 647.000 τζιπ κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα διάσημα οχήματα υπηρέτησαν πιστά σε κάθε σχεδόν θέατρο των επιχειρήσεων και μετά τη λήξη του πολέμου πολλά από αυτά κατέληξαν στα αζήτητα και τα περισσότερα είτε εκποιήθηκαν σε ιδιώτες, είτε καταστράφηκαν ως σκραπ.

Η δημοφιλία του τζιπ, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία και την ευκολία συντήρησης, συντέλεσαν στο να γίνει σύντομα ένα σύμβολο με πολλές εταιρείες να κεφαλαιοποιούν το ενδιαφέρον προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό εκδόσεις του τζιπ που συνδύαζαν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά με τη διάθεση περιπέτειας.

Η τιμή πώληση στον στρατό των ΗΠΑ δεν ξεπέρασε τα 750 δολάρια ανά τζιπ, ενώ με΄τα τη λήξη του Β' Παγκοσμίου, άρχισε μια εκστρατεία εκποίησης του πλεονάζοντος πολεμικού υλικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τη ζήτηση της αγοράς αλλά και την αφέλεια πολλών ιδιωτών, οι οποίοι παρασύρθηκαν από διαφημιστικές καταχωρήσεις που ανέφεραν ότι τζιπ του... κουτιού διατίθενται έναντι 50 μόλις δολαρίων.

Η πραγματικότητα όμως ήταν κάπως διαφορετική, δεδομένου ότι πράγματι υπήρχαν τζιπ συσκευασμένα σε κοντέινερ για την ευκολία μεταφοράς και αποθήκευσής τους, αλλά από την άλλη πλευρά, οι επιτήσειοι απλά πωλούσαν στα... κορόιδα καταλόγους με προγραμματισμένες εκποιήσεις πολεμικού υλικού έναντι 50 δολαρίων και όχι ολόκληρο τζιπ.

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.