Translate

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Χαρτογραφώντας τα ναυάγια της απόβασης στη Νορμανδία


Ο βυθός των ακτών της Νορμανδίας είναι σπαρμένος με αναμνήσεις της μεγαλύτερης στρατιωτικής απόβασης που έγινε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με την επέτειο των 70 χρόνων από την επιχείρηση "Overlord", όπως ήταν η κωδική ονομασία της απόβασης, η Βρετανική Υδρογραφική Υπηρεσία προχώρησε στη συστηματική καταγραφή όλων των ναυαγίων που βρίσκονται γύρω από τις ακτές της βόρειας Γαλλίας, από σκάφη επιφανείας και υποβρύχια, μέχρι αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλο πολεμικό υλικό.


Σε διάστημα 6 εβδομάδων οι ειδικοί χαρτογράφησαν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του βυθού της Νορμανδίας, με εξοπλισμό σόναρ και εντόπισαν πολλά άγνωστα, μέχρι πρόσφατα, ναυάγια.


Αν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι απώλειες ήταν μάλλον μικρές, μόλις 10 με 15 σκάφη βυθίστηκαν από τους ναζί, το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την κύρια απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, οι συμμαχικές απώλειες στη θαλάσσια περιοχή της Νορμανδίας ήταν μεγαλύτερες, είτε λόγω ναρκών, είτε αεροπορικών επιδρομών. Γερμανικά υποβρύχια που επιχείρησαν στην περιοχή πάντως είχαν αμελητέες επιτυχίες και τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις ανθυποβρυχιακές δυνάμεις των συμμάχων.

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.