Translate

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ιστορία του εμφυλίου, μέσα από ένα ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο Holiday Inn στη Βυρηττό του Λιβάνου έχει μια ιστορία συνυφασμένη με τον εμφύλιο πόλεμο που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια, από το 1975 μέχρι το 1990.


Πεδίο σφοδρών μαχών που θύμιζαν αντίστοιχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως η Μάχη του Στάλινγκραντ, ως προς τη σκληρότητα και τη θηριωδία τους, το ξενοδοχείο είχε ανοίξει τις πύλες του μόλις 2 χρόνια πριν την έναρξη της διαμάχης των διάφορων φατριών που λυμαίνονταν τη χώρα.



Παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από την παύση των εχθροπραξιών, η οποία όμως δε σήμανε και το τέλος του κύκλου αίματος, το άδειο κουφάρι του ξενοδοχείου, γεμάτο από τρύπες που έχουν προκαλέσει οβίδες αρμάτων μάχης και πυρά ελαφρών πυροβόλων όπλων, παραμένει ένα μνημείο στον πόλεμο που κόστισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.



Σήμερα, επενδυτές που κατέχουν τις μετοχές του κτιρίου εξετάζουν δύο ενδεχόμενα: Την ανακαίνισή του και την μετατροπή σε πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων, καθώς βρίσκεται σε μια από τις πλέον ελκυστικές περιοχές του "Παρισιού της Εγγύς Ανατολής", είτε την κατεδάφισή του.

Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανακαινιστεί, θεωρούν ότι πλέον το ξενοδοχείο έχει αποκτήσει τη διάσταση εθνικού μνημείου που υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του εμφυλίου στο Λίβανο.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το Holiday Inn, το οποίο είχε αποκτήσει το προσωνύμιο "Πύργος του Θανάτου" από τους μαχητές όλων των πλευρών, καθώς οι όροφοί του άλλαζαν χέρια από τη μια μέρα στην άλλη με εκατόμβες θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.