Translate

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Άνδρες vs Γυναίκες: Η διαφορά είναι στο μυαλό



Πολλοί το υποπτεύονταν, ακόμα περισσότεροι το θεωρούσαν δεδομένο, τώρα πλέον όλοι έχουν στη διάθεσή τους αξιόπιστη πανεπιστημιακή έρευνα που το αποδεικνύει: Οι διαφορές ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου είναι τόσο μεγάλες, που τα στερεότυπα που ακολουθούν τον… προαιώνιο «πόλεμο των δύο φύλων» φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ο «αρσενικός» και ο «θηλυκός» εγκέφαλος παρουσιάζουν διαφορετικές συνάψεις, νευρικές συνδέσεις δηλαδή, οι οποίες συνοψίζονται στο εξής εύρημα: Ο γυναικείος εγκέφαλος εμφανίζει πολλές τέτοιες συνδέσεις μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα ο ανδρικός παρουσιάζει αντίστοιχες στο ίδιο ημισφαίριο. Αυτή η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξηγεί για παράδειγμα την υπεροχή των γυναικών στα τεστ μνήμης και τη συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ οι άνδρες μπορούν να προσανατολιστούν ευκολότερα και να εκτελέσουν καλύτερα μονότονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες.

«Η χαρτογράφηση των νευρικών συνδέσεων των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών κατέδειξε καταρχήν ότι η Φύση έχει φροντίσει με θαυμαστό τρόπο να αλληλοσυμπληρώνονται τα δύο φύλα», παρατήρησε η καθηγήτρια ψυχολογίας Ρατζίνι Βέρμα που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Εντοπίσαμε μια σταθερή νευρολογική βάση, ανεξαρτήτως ηλικίας των εθελοντών που συμμετείχαν στο πείραμα και υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκέφαλοι των δύο φύλων έχουν προγραμματιστεί κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υλοποιούν διάφορες ενέργειες με διαφορετικό τρόπο, ενώ η υπεροχή του ενός έναντι του άλλου φύλου εξηγείται ως αποτέλεσμα των συνάψεων και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς ή επίκτητους παράγοντες», εξήγησε η ίδια.

Η έρευνα απέδωσε και ένα άλλο εύρημα, το οποίο  σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι περισσότερες από αυτές τις διαφοροποιήσεις εμφανίζονται κατά την εφηβεία, όταν αναπτύσσονται πολλά από τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά του κάθε φύλου, όπως η τριχοφυΐα του προσώπου στους άνδρες και η αύξηση του στήθους στις γυναίκες, τα οποία οφείλονται στις ορμόνες που παράγει με φυσικό τρόπο ο ανθρώπινος οργανισμός. «Ίσως η έκκριση αυτών των ορμονών, επηρεάζει και τον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξή του, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο διαφορετικής έρευνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας των εγκεφάλων των δύο φύλων, ενώ η έρευνα θα βοηθήσει και στην ερμηνεία νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα με το φύλο του ασθενή», δήλωσε η κ. Βέρμα.


Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες
Το χάπι αντισύλληψης γίνεται πλέον… ανδρική υπόθεση, μετά από σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων του πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία. Οι ειδικοί κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα χάπι, το οποίο δεν περιορίζει την ερωτική διάθεση και την αρρενωπότητα του άνδρα, αλλά «ξεγελάει» τον ανθρώπινο οργανισμό έτσι ώστε να περιορίζεται η έκκριση σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, «μπλοκάροντας» δύο πρωτεΐνες που σχετίζονται με την παραγωγή τους. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι αν σταματήσει τη λήψη ενός τέτοιου χαπιού, ο οργανισμός επανέρχεται τάχιστα στη φυσιολογική του λειτουργία, χωρίς τις παρενέργειες που προκαλούν τα «παραδοσιακά» χάπια. Αν περάσει από όλες τις απαραίτητες κλινικές μελέτες και λάβει τις σχετικές άδειες από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων, το ανδρικό χάπι θα αποτελέσει μια ακόμα εναλλακτική στη χρήση προφυλακτικών που αποτελεί και την κύρια αντισυλληπτική προστασία.

ΜΥΑΛΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
949 άτομα και των δύο φύλων συμμετείχαν στις εθελοντικές αξονικές τομογραφίες
521 γυναίκες
428 άνδρες
8-22 ετών οι ηλικίες τους
Στο ανδρικό μυαλό οι περισσότερες νευρικές συνάψεις διατρέχουν το εμπρόσθιο και το οπίσθιο μέρος του ίδιου ημισφαιρίου
Στις γυναίκες οι περισσότερες νευρικές συνάψεις παρατηρούνται μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου
Οι άνδρες υπερτερούν σε: Προσανατολισμό, εκτέλεση μονότονων και επαναλαμβανόμενων εργασιών, αφοσίωση σε ένα καθήκον, καλύτερη αντίληψη του χώρου, λογική σκέψη
Οι γυναίκες υπερτερούν σε: Συναισθηματική νοημοσύνη, εκτέλεση παράλληλων εργασιών, διαίσθηση, τεστ μνήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.