Translate

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δισύλλαβο ανέκδοτο


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, φαίνεται ότι οι Εφορίες… βάραγαν μύγες για το μεγαλύτερο διάστημα του 2011. Οι μεγαλύτερες μάλιστα από αυτές, οι οποίες στατιστικά εισπράττουν το 70% περίπου των συνολικών φορολογικών εσόδων, ήταν μόνο κατ’ όνομα ανοικτές, καθώς παρουσίασαν αμελητέα δραστηριότητα.

Ακόμα όμως και αν λειτουργούσαν κανονικά, πάλι τα έσοδα θα ήταν ψαλιδισμένα, δεδομένου ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει από τα αλλεπάλληλα, χωρίς σχέδιο και προοπτική φορολογικά μέτρα, τα οποία αποδείχθηκαν αποτυχημένα, ανισοβαρή και εν τέλει άδικα και ανεφάρμοστα.

Όταν ο πρωθυπουργός εκστόμιζε το δισύλλαβο… ανέκδοτο «λεφτά υπάρχουν», εννοούσε μεταξύ άλλων και τις ανείσπρακτες οφειλές μεγαλοκαρχαριών οι οποίοι παραμένουν –παραδοσιακά- εκτός οπτικού πεδίου του φορολογικού μηχανισμού. Τελικά, τίποτα δεν άλλαξε και το φορολογικό σύστημα της χώρας μας εξακολουθεί να βαδίζει στα βήματα των χαρατσιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες απαιτούν την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Γιατί είναι πιο εύκολο να βάζεις στόχο τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τη στιγμή που το κύκλωμα της φοροδιαφυγής έχει αποκτήσει κολοσσιαίες διαστάσεις και συνεχίζει τη δουλειά του ανενόχλητο. Και η ανάπτυξη θα παραμένει άγνωστη έννοια στη χώρα του ποτέ-ποτέ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.