Translate

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οι όμορφοι βυθοί... άσχημα ρυπαίνονται


Μια έκθεση φωτογραφίας με διαφορετικό χαρακτήρα από τις συνηθισμένες, το «ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα»  έχει ως στόχο να «εκθέσει» τις συμπεριφορές που μετατρέπουν τους βυθούς μας σε χωματερές.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»,  μεταφέρει τον επισκέπτη στις πραγματικές εικόνες που συναντά σε μια κατάδυση στις ελληνικές θάλασσες, με την ομορφιά της φύσης να εναλλάσσεται συχνά με την ασχήμια που της πρόσθεσαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Ουσιαστικά  το «ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα» επιχειρεί να σοκάρει τον επισκέπτη, να τον προβληματίσει αλλά και να του αποδείξει πως ακόμα και αν ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη για αυτή την κατάσταση, βιώνει και ο ίδιος τις συνέπειες από αυτήν», εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο κ. Παναγιώτης Τασιαδάμης, της οργάνωσης «Υδροναύτες», τα μέλη των οποίων απαθανάτισαν τα «κλικ» και συμπλήρωσε:. «Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τα συναισθήματα αυτά στην κοινωνία και να τα μετατρέψουμε σε αίσθηση προσωπικής ευθύνης του καθενός μας για την αλλαγή κάθε νοοτροπίας που δημιουργεί αυτές τις εικόνες».

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται ψάρια, μαλάκια, σφουγγάρια και πανέμορφοι θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και... ραπτομηχανές, λιβάδια από πλαστικά μπουκάλια, αλιευτικά εργαλεία, χαλιά, ακόμα και μηχανάκια που σίγουρα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί που τα εντόπισαν οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι φωτογράφοι της οργάνωσης «Υδροναύτες».

«Θα πρέπει ίσως να γίνει κατανοητό πως ο σκοπός είναι να πάψουν να υπάρχουν τέτοιου είδους εικόνες στον βυθό και όχι να σταματήσουν να προβάλλονται» τονίζει ο κ. Τασιαδάμης, ο οποίος παράλληλα εξηγεί ότι  «αυτό δεν θα γίνει ποτέ αν επιμείνουμε σε αντιλήψεις που θέλουν να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι» ως εύκολη λύση αντί να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε».

Οι «Υδροναύτες»
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Υδροναύτες» δημιουργήθηκε το 2010 και ουσιαστικά έγινε το μέσο με το οποίο οι ‘Έλληνες αυτοδύτες μπόρεσαν να εκφράσουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους προς τον υδάτινο κόσμο για όσα αυτός τους έχει προσφέρει στις περιηγήσεις τους.

Προσπαθώντας να συμβάλλουν στην προστασία του, πραγματοποιούν εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα σε μια διαρκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και στην διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.

Μέσω των δράσεων τους αναδεικνύουν τόσο τα προβλήματα που υποβαθμίζουν το υδάτινο περιβάλλον όσο και την ομορφιά που βρίσκεται σε αυτό, με έμφαση στην ανάγκη ουσιαστικότερης προστασίας του.

Για τις προσπάθειες και το εθελοντικό έργο τους, οι Υδροναύτες τιμήθηκαν με βραβείο που παρέλαβαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα με τις οικολογική τους δράση πραγματοποιούν μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά, σε άτομα με αναπηρία αλλά φυσικά και σε ανθρώπους που αγαπούν τον υδάτινο κόσμο και τον χαίρονται μέσω της αυτόνομης κατάδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οργάνωση δεν λαμβάνει κανενός είδους χρηματοδότηση από κανέναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.


Περισσότερες πληροφορίες για τους Υδροναύτες και το έργο τους, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, www.ydronaftes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.