Translate

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πόλεμος δισεκατομμυρίων στο Διαδίκτυο


Η είδηση της απόκτησης της υπηρεσίας μπλόγκινγκ Tumblr, η οποία φιλοξενεί 108 εκατομμύρια διαδικτυακά ημερολόγια έναντι 1,1 δις δολαρίων (857 εκ. ευρώ) σε μετρητά από την υπηρεσία αναζήτησης Yahoo!, είναι ο τελευταίος μέχρι σήμερα κρίκος στο γαϊτανάκι εξαγορών, πωλήσεων αλλά και χρηματιστηριακών απωλειών που ίσως καταδεικνύουν ότι το Διαδίκτυο μπορεί να είναι χρυσοφόρο για κάποιους, την ίδια ώρα όμως αποδεικνύεται σε… Τιτανικό για πολλούς περισσότερους.

Απώτερος στόχος της παραπαίουσας Yahoo!, η οποία έχει δει το μερίδιο αγοράς της να καταβαραθρώνεται, είναι να αποκτήσει και πάλι σημαίνοντα ρόλο στη διαδικτυακή διαφήμιση. Με ετήσιο τζίρο 17,7 δις δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, η διαφήμιση μέσω Διαδικτύου τείνει να ισοσκελιστεί ακόμα και με τα ποσά που διατίθενται για τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ έχει ήδη ξεπεράσει τις αντίστοιχες δαπάνες για προβολή σε εφημερίδες και περιοδικά.

Αν και η εκτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας του Tumblr δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατομμύρια δολάρια, η Μαρίσα Μάγιερ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo! αποφάσισε να επενδύσει 300 εκ. δολάρια περισσότερα, μετά το φιάσκο της αποτυχημένης εξαγοράς του γαλλικού Daily Motion, αντίπαλου δέους του YouTube.

Σύμφωνα με τις επίσημες… δικαιολογίες, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει -στο παρασκήνιο- βέτο, η πραγματικότητα όμως μάλλον είναι διαφορετική: Απαιτούνταν  μεγαλύτερα κεφάλαια και επομένως υψηλότερη φορολόγηση, με αποτέλεσμα η Yahoo! να… ανακρούσει πρύμναν. 

«Η εξαγορά του Tumbr είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμάς» δήλωσε η Μάγιερ μετά την αναγγελία της εξαγοράς και συμπλήρωσε «ελπίζω να μην τα θαλασσώσουμε». Με 700 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, είτε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε της μηχανής αναζήτησης, η Yahoo! παραμένει «μεγάλος παίκτης» στο Διαδίκτυο, το ποσοστό διαφήμισης όμως που κατέχει υπολείπεται πολύ της Google και του facebook. Η ελπίδα των ιθυνόντων της είναι ότι με την είσοδο στις υπηρεσίες μπλόγκινγκ, θα αναστραφεί η εικόνα αυτή. Σίγουρα κερδισμένος πάντως είναι ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Καρπ, ο οποίος το 2007, σε ηλικία 21 ετών, έφτιαξε το Tumblr με τον Μάρκο Άρμεντ και σήμερα κατέχει το 25% της εταιρείας.

Ρούπερτ Μέρντοκ: Το facebook θα έχει την τύχη του MySpace
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει χτίσει μια αυτοκρατορία, με τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι το facebook θα έχει την οικτρή τύχη του MySpace. Ο ίδιος είχε εξαγοράσει το MySpace το 2005 έναντι 580 εκ. δολαρίων και αναγκάστηκε να το πουλήσει το 2011 έναντι μόλις 35 εκατομμυρίων. Με μήνυμά του στο Twitter, o Αυστραλός μεγιστάνας ανέφερε ότι τα πρώτα αρνητικά σημάδια κορεσμού των χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον εμφανή, με το χρόνο που σπαταλούν σε αυτό να μειώνεται διαρκώς.

Ίσως η χρηματιστηριακή εικόνα του facebook να αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό τις… προβλέψεις του Μέρντοκ, καθώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της δημόσιας διαπραγμάτευσης της μετοχής του, η τιμή έχει μειωθεί κατά 31%, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να… κλαίνε τα λεφτά τους. Η αρχική αποτίμηση της τιμής της μετοχής στα 38 δολάρια είχε ανεβάσει την τιμή της διαδικτυακής εταιρείας στα 104 δις δολάρια. Σήμερα η μετοχή αξίζει περίπου 26 δολάρια, ενώ το facebook 63 δις, καταγράφοντας περισσότερα δηλαδή από 40 δις απώλειες σε ένα μόλις χρόνο.

Το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο πάντως για το facebook, καθώς σύμφωνα με έρευνα του έγκυρου Ερευνητικού Ινστιτούτου Πιού στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον των χρηστών έχει μειωθεί έως και κατά 34% σε ετήσια βάση, με πολλούς να κατηγορούν την πολιτική της εταιρείας στη συλλογή προσωπικών δεδομένων, αλλά και το «βομβαρδισμό» διαφημίσεων ως τους κύριους λόγους.

ΑΡΙΘΜΟΙ
10,3 έδωσε η Oracle για την PeopleSoft
8,5 δις έδωσε η Microsoft για το Skype
1,65 δις αγόρασε το YouTube η Google
1,5 δις κόστισε στο Ebay το Paypal
1,1 δις αγόρασε η Yahoo! το Tumblr
1 δις η εξαγορά του Instagram από το facebook
1 δις η εξαγορά της ATG από την Oracle





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.