Translate

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο πρώτος... αξονικός τομογράφος


Οι μελέτες της ανθρώπινης ανατομίας που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι πριν από 500 περίπου χρόνια είναι εφάμιλλης ποιότητας και  σχεδόν εξίσου ακριβείς με σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης, όπως οι μαγνητικές ή οι αξονικές τομογραφίες.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ειδικοί επιστήμονες που μελέτησαν σκίτσα του διάσημου… πολυτεχνίτη της Αναγέννησης, συγκρίνοντάς τα με σύγχρονες τρισδιάστατες τομογραφίες. Σε έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της τον Αύγουστο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας θα εκτεθούν για πρώτη φορά τα σχέδια του Ντα Βίντσι, δίπλα σε σύγχρονες τρισδιάστατες απεικονιστικές εξετάσεις, καταδεικνύοντας τις  εξαιρετικές γνώσεις ανατομίας του διάσημου Ιταλού. 



«Στην αρχή προσεγγίσαμε τα έργα του Λεονάρντο με επιφύλαξη, θεωρώντας τα απλά μια σειρά αρχείων ιστορικής σημασίας. Μελετώντας τα όμως σε σύγκριση με αξονικές τομογραφίες, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικά εγχειρίδια, καθώς παρουσιάζουν εκπληκτικές ανατομικές λεπτομέρειες υψηλής πιστότητας», σχολίασε ο επιμελητής της έκθεσης Μάρτιν Κλέιτον.



Τα σχέδια ανάγονται στο χειμώνα του 1510-1511, όταν ο Ντα Βίντσι ολοκλήρωσε μια σειρά 20 περίπου σκίτσων των μυών, των οστών, της σπονδυλικής στήλης και των συνδέσμων του ανθρώπινου σώματος, ενώ ακόμα και το σχέδιο μιας κύησης είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τα σημερινά υπερηχογραφήματα.



ΒΟΧ Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Γνωστότερος για τον πίνακα «Τζοκόντα» που μαγνητίζει τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων, ο γεννημένος το 1452 Ιταλός ήταν, μεταξύ άλλων, ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, μαθηματικός, συγγραφέας και καταπιανόταν με ό,τι έπεφτε στα χέρια του. Θεωρείται «άνθρωπος μπροστά από την εποχή του» και κατάφερε να μείνει στην αιωνιότητα, όχι μόνο για τα έργα τέχνης που δημιούργησε, αλλά ακόμα και για μια σειρά εφευρέσεων, όπως το ελικόπτερο, οι οποίες υλοποιήθηκαν σχεδόν 500 χρόνια μετά το θάνατό του το 1519.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.