Translate

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το facebook παρακολουθεί κάθε σου βήμα!


Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί για μια ακόμα φορά η πρόθεση του facebook να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο μέσω νέας εφαρμογής κάθε βήμα των χρηστών της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης η οποία έχει ξεπεράσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου μελών, ακόμα και αν αυτή είναι απενεργοποιημένη.


Μετά την αποκάλυψη του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού η σχετική εφαρμογή «κοινωνικών ανακαλύψεων», όπως αποκαλείται, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των ΗΠΑ και αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των παραμέτρων χρήσης της υπηρεσίας αυτής, αν και το facebook φαίνεται ότι βρήκε «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία της.

Στόχος η κυριαρχία στα κινητά
Ο επικεφαλής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε πρόσφατες δηλώσεις του, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας την έλευση νέων προϊόντων,  είχε τονίσει ότι στόχος πλέον είναι το μερίδιο του λέοντος, καθώς η Google και η Apple είναι κυρίαρχες στον τομέα των εφαρμογών για κινητά: «Το 2012 βελτιώσαμε τις διαδικασίες ανάπτυξης υπηρεσιών. Τώρα εστιάζουμε σε πρωτοποριακές εφαρμογές αποκλειστικά για κινητά, μεταξύ των οποίων και κάποιες οι οποίες θα αλλάξουν το χάρτη της κοινωνικής δικτύωσης». Οι στρατηγικές κινήσεις του πάντως είχαν διαφανεί με μια σειρά εξαγορών μικρότερων εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού εντοπισμού και καταγραφής θέσης και δεδομένων.

Η νέα αυτή εφαρμογή θεωρητικά επιτρέπει στο χρήστη της να εντοπίσει άμεσα διαδικτυακούς του «φίλους» που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και συνεχίζει να καταγράφει δεδομένα ακόμα και αν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ.


Που αποσκοπεί το facebook
Ο πραγματικός στόχος του facebook, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι να αξιοποιήσει την πληθώρα πληροφοριών που θα συλλέγει έτσι ώστε να στοχεύει με εξατομικευμένες διαφημίσεις το κάθε μέλος του, καθώς και να φτιάχνει ένα «προφίλ» με τις συνήθειες, τους χώρους που κινείται και τα μέρη που επισκέπτεται ο καθένας. Ήδη πάντως ο «μεγάλος αδελφός» καταγράφει τα δεδομένα GPS των χρηστών όταν αναρτούν φωτογραφίες στο προφίλ τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.


Το «μυστικό»
Το «μυστικό» όμως είναι το ότι αν και -τυπικά- χρειάζεται η συναίνεση του χρήστη για την καταγραφή της θέσης του όταν εγκαθιστά στο κινητό του τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτική χρήσης του facebook, την οποία αποδέχεται ο καθένας κατά τη διαδικασία εγγραφής του σε αυτό αναφέρει ρητά ότι «η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει πληροφορίες σχετικές με τη θέση και τις μετακινήσεις του χρήστη, έτσι ώστε να εμπλουτίσει την εμπειρία σας στο facebook. Όταν λαμβάνουμε τις συντεταγμένες μέσω GPS, τις συνδυάζουμε με άλλες σχετικές πληροφορίες, όπως την πόλη που διαμένετε, έτσι ώστε να σας προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες».


Το μείζον ερώτημα πλέον είναι πόσοι θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΒΟΧ
Περισσότερες «έξυπνες» συσκευές από ανθρώπους!
Μέσα στους επόμενους μήνες οι «έξυπνες» συσκευές, κινητά, ταμπλέτες και φορητοί υπολογιστές, θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλης εταιρείας λογισμικού, ενώ μέχρι το 2017 τα ηλεκτρονικά γκάτζετ θα αγγίξουν τα 10 δις. Η τάση αυτή είναι ενδεικτική της αγοράς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν περισσότερες της μιας συσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.