Translate

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πιο γρήγορος και από αεροπλάνο ο άνθρωπος που ξεπέρασε το φράγμα του ήχου


Ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί σημείωσε ο ριψοκίνδυνος Φήλιξ Μπαουμγκάρτνερ, στην ελεύθερη πτώση που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο από ύψος σχεδόν 39 χιλιομέτρων, καθώς ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα δεδομένα της αποστολής του.


Με ταχύτητα που άγγιξε τα 1.357,6 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή 1,25 Mach, ο 44χρονος Αυστριακός είναι πιο γρήγορος από τα περισσότερα εμπορικά αεριωθούμενα αεροσκάφη και πλέον απολαμβάνει τη… σταθερότητα του εδάφους, δεν παύει όμως να λέει ότι «οι αιθέρες είναι το σπίτι μου».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη τιμή για τον εαυτό μου και για τους συνεργάτες μου από το να γνωρίζω ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της αποστολής μας για να οδηγήσουν με ασφάλεια την αεροδιαστημική στο επόμενο επίπεδο ή για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη, ή απλά ως έμπνευση για να κυνηγήσουν τους δικούς τους στόχους. Ανυπομονώ να δω τι θα σημάνει η πραγματοποίηση των δικών τους ονείρων για όλους μας», σημείωσε ο Μπάουμγκάρτνερ.


Η ελεύθερη πτώση του απέδειξε ότι με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή εκπαίδευση, ο άνθρωπος μπορεί να σπάσει το φράγμα του ήχου με ασφάλεια. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι ζωτικής σημασίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία κατά την αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα σχετικά με τη διαφυγή πληρωμάτων και επιβατών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως τώρα που στον ορίζοντα διαφαίνονται και τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια.

«Μαζί αποδείξαμε ότι το ανθρώπινο σώμα σε ελεύθερη πτώση μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα του ήχου κατά την επιστροφή από το εγγύς διάστημα, περνώντας από μια υπερηχητική φάση και φτάνοντας με ασφάλεια στο έδαφος» δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Κλαρκ, διευθυντής του ιατρικού τμήματος της Red Bull Stratos. «Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήταν εκ των κύριων στόχων του προγράμματος, ενώ η καταγραφή των δεδομένων της αποστολής είναι πολύ σημαντική για την αεροδιαστημική ιατρική και φυσιολογία».


Η παρακολούθηση των οργανικών λειτουργιών του Baumgartner παρείχε στους επιστήμονες πάνω από 100 εκατομμύρια σημεία δεδομένων, όπως τα πρώτα δεδομένα για ανθρώπινο οργανισμό που κινείται με υπερηχητική ταχύτητα. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν απλά τον καρδιακό και αναπνευστικό του ρυθμό, αλλά επιπλέον αποκαλύπτουν τις δυνάμεις που ασκήθηκαν σε αυτόν σε συγκεκριμένες σημαντικές φάσεις της αποστολής.


Ο καρδιακός ρυθμός του Baumgartner έφτασε στην ανώτατη τιμή των 185 παλμών το λεπτό (πτλ) όταν βγήκε από το θαλαμίσκο, ενώ κυμάνθηκε από 155 ως 175 πτλ κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης. Ο Baumgartner, ο καρδιακός ρυθμός του οποίου κατά την περίοδο των «προκαταρτικών αναπνοών» (pre-breathing) με οξυγόνο πριν την εκτόξευση ήταν 40 ως 100 πτλ, είχε 60 ως 100 πτλ κατά την άνοδο και 169 πτλ όταν έφτασε το 1,25 Mach επιστρέφοντας στη Γη· 155 ως 180 κατά την κάθοδο με το αλεξίπτωτο· 163 όταν προσεδαφίστηκε· και 100 ενώ μεταφερόταν με ελικόπτερο στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής. Ο αναπνευστικός του ρυθμός έφτασε τις 30 ως 43 αναπνοές το λεπτό κατά την ελεύθερη πτώση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.