Translate

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

"Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται..." ένα πολυτελές λεύκωμα για την ιστορία της Πεύκης


Μια πολυτελής έκδοση 400 σελίδων του Λαογραφικού-Ιστορικού Συλλόγου Πεύκης "Πευκιώτικες Ρίζες", καταγράφει βήμα-βήμα τη γέννηση της Πεύκης, από την εποχή που ήταν ένα δάσος που φιλοξένησε τους πρώτους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, τις οικογένειες των θυμάτων του Εμφυλίου που βασάνισε τη χώρα μας και φτάνει στο σήμερα, που πλέον η Πεύκη θεωρείται "πολυτελές προάστιο", με τις τιμές των ακινήτων, παρά την οικονομική κατάρρευση της χώρας μας, να κρατιούνται ακόμα στα ύψη και κάποιοι να... "μεγαλοπιάνονται" θεωρώντας ότι ζουν στην... Ελβετία.


Όσοι μεγαλώσαμε στην Πεύκη τις δεκαετίες του '70 και του '80 θυμόμαστε ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στο "δασάκι", στις άδειες μονοκατοικίες με τους κήπους, στα κτήματα με τις φυστικιές, στο χωμάτινο γήπεδο της "Πευκάρας" όταν δεν έπαιζαν οι μεγάλοι, στις αλάνες, ακόμα και την "παγόδα", μια έπαυλη στα όρια της Πεύκης με το Μαρούσι, η οποία -καταπώς λέει ο αστικός μύθος- την έχτισε έναν καπετάνιος για την Ιαπωνέζα γυναίκα του για να απαλύνει τη νοσταλγία της για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.


Το λεύκωμα είναι γεμάτο προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και στοιχεία που αποκαλύπτουν τις καταβολές της Μαγκουφάνας, όπως ήταν γνωστή η Πεύκη μέχρι το 1960, όταν άλλαξε όνομα προς το... ευπρεπέστερον και μαζί με τα... Μπούτια της Αργολίδας (σημερινή Ήρα) επισημοποιήθηκε η νέα της ονομασία μέσω της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. 



Οι σημερινοί... "νέοι", ετών 40 έως 50, ζήσαμε τη μετάλλαξη της Πεύκης... Σταδιακά, τα πεύκα έδιναν τη θέση τους σε πολυκατοικίες, τα προσφυγικά σπίτια και οι αστικές μονοκατοικίες της δεκαετίας του '50 και του ΄60 αντικαταστάθηκαν από τσιμεντένια τέρατα, ήρθε και ο... εκσυγχρονισμός και οι φυστικιές έγιναν "ηλιακό χωριό", ένα σκάνδαλο του 1982 που ποτέ δε λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί και πρόσθεσε χιλιάδες ψυχές-δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από κάθε γωνιά της χώρας στον κοινωνικό ιστό της Πεύκης. 


Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνει το λεύκωμα είναι μοναδικές: Από που πήρε το όνομά της η Μαγκουφάνα, από την Άννα τη Μαγκούφα, μια ξεχωριστή φυσιογνωμία του προσφυγικού συνοικισμού, από τον τσιφλικά Γεώργιο Μαγκαφά; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες έζησαν εδώ, πότε υπήρχε στρατόπεδο καταστροφέων αρμάτων (!) στο δασάκι που παίζαμε παιδιά; Κάθε μαρτυρία έχει ονοματεπώνυμο, κάθε ανάμνηση έχει σμιλευτεί με τα βιώματα ανθρώπων που έγραψαν τη δική τους μικροϊστορία.


Το λεύκωμα μπορείτε να το αποκτήσετε μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στα: 210-8023900, 210-6121865, και 6974-183250




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.