Translate

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δύτες βρήκαν το ναυάγιο του πλοίου "Inconstant" του Ναπολέοντα


Ένα ναυάγιο με μεγάλη ιστορική αξία ισχυρίζεται ότι εντόπισε Αυστραλός ερευνητής αυτοδύτης, ενώ αναμένεται και η ετυμηγορία της υπηρεσίας εναλίων αρχαιοτήτων της χώρας.


Πρόκειται για το ναυάγιο του πλοίο Inconstant, με το οποίο ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης δραπέτευσε το 1815 από το νησί της Έλβας στις ακτές της Ιταλίας, στο οποίο είχε εξοριστεί το 1814, μετά την αποτυχημένη εκστρατεία κατά της Ρωσίας, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή περίπου 350.000 Γάλλων το 1812-13.



Ο Ναπολέων, μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, εκδίωξε το βασιλιά και λίγους μήνες αργότερα έπαιξε το τελευταίο του χαρτί στη Μάχη του βατερλό, η οποία έθεσε τέλος στις αυτοκρατορικές βλέψεις της Γαλλίας. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτοδύτη Μπεν Κροπ, ο οποίος έχει πιστωθεί με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση περίπου 100 ναυαγίων στην Αυστραλία, το ναυάγιο βρίσκεται σε απόμερη ακτή της Αυστραλίας, καθώς μετά τη νίκη των Βρετανών, χρησιμοποιήθηκε από αυτούς στο δρομολόγιο μεταξύ Βρετανίας και Αυστραλίας. 

Αν και έχει ξεκινήσει μια διαμάχη μεταξύ αυτοδυτών για το ποιος ανακάλυψε πρώτος το ναυάγιο, ο Κροπ ισχυρίζεται ότι έχει τις αποδείξεις εκείνες που επιτρέπουν την ασφαλή του ταυτοποίηση. 


Το πλοίο βυθίστηκε μετά από πρόσκρουσή του σε κοραλλιογενή ύφαλο το 1829, ενώ λίγους μήνες αργότρα επιχείρηση ναυαγιαίρεσης έφερε στην επιφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του. 

Τελευταίο εύρημα ήταν το 1991, όταν εντοπίστηκε από αέρος η άγκυρά του και ανελκύστηκε και αυτή στην επιφάνεια.

Αν και τα ίχνη που παραμένουν ορατά στο βυθό είναι πλέον ελάχιστα, πέτρες από το έρμα και θραύσματα κεραμικών πιστοποιούν σύμφωνα με τον Κροπ, την ταυτότητα του πλοίου. 

Ήδη οι γαλλικές αρχές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το εύρημα και αναμένουν την πέραν πάσης αμφιβολίας ταυτοποίησή του από τις αυστραλιανές αρχές. 

Δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.