Translate

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Δύτες βρήκαν ναυάγιο του 1468 με θησαυρό αξίας 50 εκ. ευρώ


Αυτοδύτες στη Φινλανδία εντόπισαν το ναυάγιο του Hanneke Wrome, ενός πλοίου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας στις 20 Νοεμβρίου του 1468, παρασέρνοντας στο βυθό 200 επιβάτες και πλήρωμα, αλλά και 10.000 χρυσά νομίσματα, η σημερινή αξία των οποίων εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηelsingin Sanomat , ο αυτοδύτης Ράουνο Κοϊβουσάαρι, ο πιο διάσημος ερευνητής ναυαγίων της Φινλανδίας, αξιοποίησε αρχειακές αναφορές και κατάφερε να εντοπίσει το ναυάγιο, μαζί με την ομάδα αυτοδυτών του.


The wreck was found just south of the island of Jussarö (pinned) in Finland.

Το πλοίο είχε αποπλέυσει από τη Λυβέκη της Γερμανίας (Luebeck) με προορισμό το Ταλίνν της Εσθονίας, όταν έπεσε σε θύελλα η οποία τελικά το βύθισε, χωρίς να επιζήσει κανείς.


Sketch of the Hanneke Wromen made according to the instructions Rauno Koivusaari

Σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές, το πλοίο μετέφερε 200 δέματα υφάσματος, 1200 βαρέλια μέλι και 10.000 χρυσά νομίσματα.

Το ναυάγιο έχει μήκος 30 περίπου μέτρων και βρίσκεται σε όρθια θέση στο βυθό, με το κατάρτι να ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα.


The wreck identified by Rauno Koivusaari as the Hanneke Wrome.

Το καλοκαίρι θα επιχειρηθεί η ανέλκυση του θησαυρού, υπό την εποπτεία των εντεταλμένων οργάνων της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Φινλανδίας. 

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.