Translate

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ματιές στην Ιστορία: Εικόνες από την κόλαση του... υπόγειου πολέμου

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και οι μνήμες παραμένουν ακόμα νωπές, ακριβώς όπως τα πεδία των μαχών είναι ακόμα σκαμμένα από τα εκατομμύρια οβίδες που... αντάλλαξαν οι δύο πλευρές.



Ο φωτογράφος Τζεφ Γκάσκι απαθανάτισε μια άγνωστη σελίδα του πολέμου, όπως αυτός διεξαγόταν κάτω από την επιφάνεια της γης, σε λαγούμια που έσκαβαν οι αντιμαχόμενοι, προκειμένου να ανατινάξουν τις οχυρώσεις των αντιπάλων τους.



Τα λαγούμια αυτά εκτείνονταν σε μήκος χιλιομέτρων και διέθεταν κοιτώνες, νοσοκομείο, φούρνους, ακόμα και... ονόματα, προκειμένου να μη χάνουν το δρόμο στις δαιδαλώδεις στοές οι άτυχοι φαντάροι.



Ο Γκάσκι φωτογράφησε διάφορες επιγραφές και σημάδια που άφησαν οι στρατιώτες, πικρή υπόμνηση της σκληρότητας κάθε Πολέμου που απογυμνώνει από κάθε αίσθηση ανθρωπιάς, όσους μπλέκονται στα δίχτυα του.



Ακόμα και μικρά καθημερινά αντικείμενα παραμένουν στα λαγούμια αυτά, θυμίζοντας στους επισκέπτες τη σκληρότητα του πολέμου και τη ματαιότητά του.








Μπορείτε να δείτε την καταπληκτική δουλειά του Jeff Gusky εδώ: http://jeffgusky.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.