Translate

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι ο καπιταλισμός; Να τι λέει η Google


Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσαν τα μαθήματα δημιουργικής λογιστικής και εξαφάνισης δισεκατομμυρίων ετησίως, μέσω του… Τριγώνου των Βερμούδων που παρέδωσε ο επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, με την παραδοχή του ότι η εταιρεία του εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα «παραθυράκια» των εθνικών νομοθεσιών, έτσι ώστε η Google να γλυτώνει την απόδοση δισεκατομμυρίων σε φόρους με τη… βούλα του νόμου: «Αυτό ονομάζεται καπιταλισμός», δήλωσε ο Σμιτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπερήφανοι καπιταλιστές, είναι απολύτως σαφές».

Ο κολοσσός του Διαδικτύου απέφυγε να καταβάλλει τουλάχιστον 2 δις δολάρια σε φόρους για το 2011, μεταφέροντας κέρδη ύψους 9,8 δις σε υπεράκτια εταιρεία-φάντασμα, με έδρα το φορολογικό «παράδεισο» στις Βερμούδες νήσους, από την οικονομική της δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Αυστραλία.

Τα αστρονομικά αυτά ποσά είναι τα διπλάσια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2009 και η εταιρεία δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την πρακτική της αυτή. Ο Σμιτ έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «ήδη πληρώνουμε πολλούς φόρους και κινούμαστε νόμιμα, με βάση τα κίνητρα που παρέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, έτσι ώστε να δραστηριοποιούμαστε στις χώρες τους».

Πολλές οργανώσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του Σμιτ και χαρακτήρισαν την πρακτική που ακολουθεί η Google ως «στρατηγική φοροαποφυγής σε παγκόσμια κλίμακα». Είναι ενδεικτικό το ότι επί συνολικών εσόδων 4,1 δις δολαρίων στη Βρετανία, η οποία αποτελεί και τη δεύτερη ποσοστιαία μεγαλύτερη αγορά της εταιρίας, ο φόρος που αποδόθηκε μόλις άγγιξε τα 6 εκατομμύρια. Ο Ματ Μπρίτιν, πρόεδρος του βρετανικού βραχίονα της εταιρείας υπεραμύνθηκε και αυτός της πρακτικής της και «έδειξε» τους πολιτικούς ως υπεύθυνους: «Η Google κινείται με βάση τους νόμους που δημιούργησαν οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε εμείς».

Ο «διπλός ιρλανδέζικος» και το «ολλανδικό σάντουιτς»
Αν και οι καταγγελίες για συστηματική φοροαποφυγή «αγγίζουν» και άλλες μεγάλες εταιρίες, όπως τα Starbucks και η Amazon, οι οποίες ελαχιστοποιούν «ανήθικα» την καταβολή φόρων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», εντύπωση προκαλούν τα… εμπνευσμένα ονόματα που έχουν δώσει οι ιθύνοντες της Google στις φορολογικές… αλχημείες που μετέρχονται: «Διπλός ιρλανδέζικος» και «ολλανδικό σάντουιτς» είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, με την εταιρία να εισπράττει μεγάλο μέρος δικαιωμάτων από τις θυγατρικές της και να το μεταφέρει μέσω πολύπλοκων συναλλαγών στη φορολογική ασυλία των Βερμούδων.

Η πίεση και η δημόσια κατακραυγή που προκαλούν τέτοιες πρακτικές, δεδομένου ότι η φορολογία συνεχώς διογκώνεται για τους κοινούς θνητούς, ανάγκασε τη Starbucks σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, να δεσμευθεί ότι θα αποδώσει «εθελοντικά», ένα επιπλέον ποσό φόρων 20 εκ. δολαρίων μέχρι το 2014 στα δημόσια ταμεία της Βρετανίας. Η διάσταση αυτή όμως της φορολόγησης προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων, καθώς οι απλοί πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να φορολογούνται «εθελοντικά».

ΒΟΧ
«Πόλεμος» για τους χάρτες του iPhone
Το φιάσκο της υπηρεσίας χαρτών της Apple, το οποίο οδήγησε και στην εκπαραθύρωση κορυφαίου στελέχους της εταιρίας, εκτός από το πλήγμα στην αξιοπιστία του «Μήλου», άνοιξε το δρόμο για την επαναδραστηριοποίηση της Google, με την παροχή δωρεάν εφαρμογής χαρτογράφησης. Ο ανταγωνισμός για τη Google έρχεται κυρίως από τη Nokia, η οποία και εκείνη με τη σειρά της παρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα για τους χρήστες των iPhone. Οι εταιρίες αποσκοπούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφονται αυτόματα από τα τηλέφωνα, αλλά και να κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» της αγοράς, η οποία αποτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.