Σελίδες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

H NSA "ακούει" 5 δισεκατομμύρια κλήσεις σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα!


Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, η διαβόητη NSA, συλλέγει και καταγράφει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δεδομένα κλήσεων καθημερινά, από κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις ατόμων που υποπτεύονται ότι αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ, σε οποιοδήποτε μέρος της Γης, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να «βλέπουν» με ποιους επικοινωνούν, διαμορφώνοντας έτσι ένα αόρατο δίκτυο παγκόσμιας παρακολούθησης, φυσικά χωρίς τη συναίνεσή τους. Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η NSA μπορεί να εντοπίσει ένα κινητό τηλέφωνο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, να ανατρέξει σε όλο το ιστορικό κλήσεων και επαφών και να αποκρυπτογραφήσει ακόμα και απόρρητες κλήσεις.

Εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα «τροφοδοτούν» σε πραγματικό χρόνο τις βάσεις δεδομένων των πρακτόρων της NSA, αν και σύμφωνα με εκπρόσωπό της η συλλογή των δεδομένων γίνεται… «παρεμπιπτόντως», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών.

Με βάση τον όγκο των στοιχείων που συλλέγονται σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης ανάλυσής τους, το σκάνδαλο φαίνεται ότι ξεπερνά σε διαστάσεις ακόμα και το αντίστοιχο που ξέσπασε τον Ιούνιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατασκόπευαν δυνητικά, χωρίς άδεια και στις παρυφές της νομιμότητας, όλα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα εντός συνόρων.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η γενικευμένη και συστηματική παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου και της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό των δεδομένων που επεξεργάζεται η NSA προέρχεται από ανύποπτους πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με παράνομες ενέργειες. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάλυσης και σύνθεσης των δεδομένων, το οποίο ονομάζεται «co-traveler», δηλαδή «συνταξιδιώτης», οι πράκτορες μπορούν να ταυτοποιήσουν άμεσα όλο το ιστορικό χρήσης ενός κινητού και τις τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκε ο κάτοχός του, ακόμα και αν εκείνος δεν έχει κάνει κάποια κλήση, ούτε έχει στείλει κάποιο μήνυμα.

Πως γίνεται η παρακολούθηση
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, ο όγκος των δεδομένων ανέρχεται στα 27 τεραμπάιτ καθημερινά, διπλάσιο δηλαδή από τον αντίστοιχο που περιέχουν όλοι οι τόμοι της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό του κολοσσιαίου μεγέθους του δικτύου παρακολούθησης που έχει στήσει η NSA. Η διαδικασία είναι μάλλον απλή: Η μυστική υπηρεσία αποκτά πρόσβαση στις «κυψέλες» των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τους αναμεταδότες περιαγωγής, χωρίς καν να απαιτείται άδεια των παρόχων και συνθέτει το προφίλ χρήσης κάθε κινητού, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του αλλάζει δίκτυο ή εταιρεία. Παράλληλα, εντείνεται η παρακολούθηση αν κάποιος φαίνεται ότι κρατά κλειστό το κινητό του και το ανοίγει μόνο για σύντομες κλήσεις, ή παύει να το χρησιμοποιεί, την ίδια ώρα που ένα άλλο εντοπίζεται στο ίδιο περίπου σημείο για πρώτη φορά, γεγονός που πιθανά καταδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης του άλλαξε συσκευή και κάρτα κινητού. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα η NSA συλλέγει ό,τι μπορεί να καταγραφεί «για μελλοντική χρήση».


Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε δημόσια ότι δε χρησιμοποιεί iPhone, καθώς οι σύμβουλοι ασφαλείας του έχουν χαρακτηρίσει το κινητό της Apple ως «ανεπαρκώς ασφαλές». Αν και έχει iPad, την ταμπλέτα της ίδιας εταιρείας για προσωπική του χρήση, το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να… ομολογήσει ότι το iPhone είναι ευάλωτο σε υποκλοπές, αποτελεί ίσως έμμεση παραδοχή ότι η Apple συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που παρείχαν πρόσβαση στην NSA στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των προϊόντων και των υπηρεσιών της, αν και η ίδια η εταιρεία δεν το έχει παραδεχθεί δημόσια.


Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια μυστικοί κωδικοί πρόσβασης λογαριασμών στο facebook, το yahoo και το google διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Για μια ακόμα φορά, η ασφάλεια των δεδομένων τίθεται εν αμφιβόλω καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τουλάχιστον το 40% των ανθρώπων χρησιμοποιούν ίδιους κωδικούς για διαφορετικές ιστοσελίδες. Ο πιο κοινός κωδικός που χρησιμοποιούσαν όσοι είδαν τα προσωπικά δεδομένα τους να κάνουν… φτερά ήταν ο αριθμός 123456.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.