Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Βατικανό online




Μπορεί ο «Κώδικας Ντα Βίντσι», το ευπώλητο βιβλίο που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, να παρουσίαζε τη βιβλιοθήκη του Βατικανού ως ένα άδυτο που κρύβει μυστικά αιώνων, οι υπεύθυνοί της όμως αποφάσισαν να επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίησή της.


Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια σελίδες βιβλίων, 80.000 χειρόγραφα και χιλιάδες άλλα έγγραφα θα διατίθενται μέσω του Διαδικτύου σε οποιονδήποτε θέλει να τα μελετήσει. Για πρώτη φορά σπάνια χειρόγραφα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όπως η Βίβλος στα ελληνικά, συγγράμματα που αναφέρονται σε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους θα βγουν από τις προστατευτικές προθήκες τους και θα αποκτήσουν ψηφιακή υπόσταση.


«Η γενική αντίληψη είναι ότι η βιβλιοθήκη του Βατικανού είναι ένα σκοτεινό υπόγειο που κρύβει φοβερά μυστικά», σχολίασε ο Τίμοθι Γιάντζ, εκ των υπευθύνων της και συμπλήρωσε: «Σίγουρα οι ταινίες και τα βιβλία βοήθησαν σε αυτό, ο σκοπός της όμως στην πραγματικότητα είναι να διαφυλάσσει και να προάγει την πολιτιστική κληρονομιά και τη γνώση που συσσωρεύθηκε εδώ και αιώνες στα ράφια της».


Η διαδικασία ψηφιοποίησης δεν είναι απλή, όπως σημειώνει ο Μικέλε Λιμπεράτο, ιδιοκτήτης της εταιρείας που έχει αναλάβει το τιτάνιο αυτό έργο: «Έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε ότι μια από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως θα γίνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας». Αν και ο ίδιος δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το πόσο θα διαρκέσει η ψηφιοποίηση, ούτε φυσικά για το κόστος της, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον μια δεκαετία.


Την ίδια ώρα πάντως, οι λάτρεις του ανεξήγητου και των συνωμοσιών επιμένουν ότι το Βατικανό έχει ήδη φροντίσει να κρύψει όλα εκείνα τα χειρόγραφα, τα βιβλία και τα συγγράμματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την υπόστασή του και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης ανακοινώθηκε μόλις ο Πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε, ενώ είχε συζητηθεί εδώ και μια δεκαετία, αφήνοντας τον απαραίτητο χρόνο στους εξ απορρήτων του Βατικανού να απομακρύνουν τους τόμους που ήθελαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.